Izvor:
23.12.2017 u 20:17
0

KAKO POBEDITI U BORBI PROTIV PMS-a: Hrana koja ublažava simptome!

Svako od nas dobro zna sve o menstrualnom ciklusu, ali da li ste čuli za određeni deo ciklusa koji se zove luteinska faza?

Ovo je vreme ovulacije (telo počinje da intenzivno proizvodi estrogen i progesteron) i u tom periodu, što je najvažnije, treba konzumirati određenu hranu kako bi se izbegao dosadni predmenstrualni sindrom.

Najbolja hrana u vremenu PMS-a:

Grašak: Odličan izvor vitamina B6, koji pomaže u proizvodnji progesterona, smanjuje stres i menstrualne probleme.

Kelj i lisnato povrće: Svo zeleno povrće (naročito kelj) sadrži indol-3-karbinol, moćan hormon koji pomaže u sprečavanju dominacije estrogena.

Jogurt i kefir: Probiotici i mnogo zdravih masti su dobri stabilizatori i sprečavaju žudnju za brzom hranom, koja je izazvana PMS-om.

Slatki krompir: bogat vitaminom A, pomaže jetri da razbije višak estrogena, reguliše nivo šećera u krvi i raspoloženje.

Pileća supa: Fantastičan izvor elektrolita, magnezijuma i kalcijuma. Pomaže kod glavobolje, migrene i blage vrtoglavice.

Najgora hrana u PMS-u:

Kofein: kofein remeti nivo šećera u krvi i nivoe kortizola. Takođe, može da pomogne prilikom formiranja cista, tako da je posebno loš za žene sa policističnim jajnicima.

Soja: namirnice kao što su sojino mleko, sojino meso, sojin sir i sojin jogurt mogu da dovedu do dizbalansa estrogena, pogotovo kod žena koje su osetljive na fitoestrogen.

Beli krompir: hrana sa skrobom radi kao šećer i može izazvati brzi porast i brzi pad šećera u krvi. Ovo na kraju može uticati na vašu plodnost i ovulaciju.

Hrana puna pesticida: definitivno nešto što želite da izbegnete dok se telo bavi hormonskom krizom.

Veštački zaslađivači: kao i istinski šećer, veštački zaslađivači mogu takođe uzrokovati brzi pad šećera u krvi. Pored toga, glikozidi u nekim zaslađivačima mogu čak inhibirati ovulaciju.

zenskimagazin.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter