Izvor:
31.12.2017 u 03:02
0

PRAZNIČNA TRPEZA: Ovo ne bi trebalo da jedete!

Obilni obroci i prekomeran unos masne, slane i slatke hrane mogu dovesti do naglog skoka krvnog pritiska, bolova u stomaku, mučnine, nadutosti.

Lekari Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" savetuju izbegavanje prekomernog unosa hrane i pića koji može izazvati zdravstvene tegobe i umanjiti dobro praznično raspoloženje, navodi se u preporukama objavljenim na sajtu te ustanove.

Poseban oprez se savetuje građanima koji već imaju određene kardiovaskularne, želudačno-crevne ili metaboličke poremećaje.

Iz ''Batuta'' upozoravaju da obilni obroci i prekomeran unos masne, slane i slatke hrane mogu dovesti do naglog skoka krvnog pritiska, poremećaja regulacije šećerne bolesti, bolova u stomaku, mučnine, nadutosti i drugih poremećaja varenja.

Preporuka je da praznična trpeza ne obiluje namirnicama kao što su mesne prerađevine, svinjsko i jagnjeće pečenje, salate i slani rolati sa velikom količinom majoneza, mlečni proizvodi sa visokim sadržajem mlečne masti i kolači sa velikom količinom margarina, belog šecera i brašna.

Umesto visokokalorične hrane savetuje se unos sveže salate od povrća i kuvano povrće bogato dijetnim vlaknima koje će, kako navode lekari, izazvati brži osećaj sitosti i smanjiti apetit.

U praznicnom meniju značajno mesto treba da imaju salate od svežeg voća, voćni kolači i pite i kolači na bazi suvog i orašastog voća bez dodatka šecera.

Hleb, pogače, kiflice i proju treba pripremiti sa više integralnog, a manje belog pšenicnog brašna ili sa brašnom od heljde, spelte ili raži, a mogu se obogatiti i semenkama suncokreta, bundeve, susama i lana.

Iz ''Batuta'' poručuju da treba izbegavati prženu, pohovanu, preterano začinjenu i ljutu hranu, kao i dosoljavanje hrane.

Navodi se da treba voditi računa i o unosu tečnosti i izbegavati zaslađene sokove, bezalkoholne gazirane napitke i alkohol.

Lekari podsećaju da raspored prazničnih jela u tri glavna obroka i dve užine smanjuje opasnost od prejedanja.

Onima koji preteraju sa jelom i pićem, savetuje se da ishrana posle praznika bude bazirana na svežim, barenim, kuvanim namirnicama biljnog porekla, integralnim žitaricama i manjim količinama posnih mesa.

U preporukama ''Batuta'' navodi se da nezaslađeni biljni čajevi i fermentisani mlečni proizvodi sa niskim sadržajem mlečnih masti i probiotskim kulturama mogu ublažiti tegobe izazvane poremećenim varenjem.

Takođe, savetuje se više fizičke aktivnosti u prvim danima posle praznika kako preobilna i energetski bogata ishrana ne bi dovela do povećanja telesne težine.

One koji poste, lekari upozoravaju da prelazak na mrsnu hranu mora biti postepen i u prvim danima posle posta preporučuju "beli mrs" – mlad beli sir, jogurt ili kiselo mleko i posna mesa.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter