Izvor:
16.01.2018 u 21:58
0

NEMA VIŠE PLAKANJA: Stiže crni luk koji ne izaziva suze na oči!

Ovaj luk ne ispušta sumpornu kiselinu zbog koje plačemo.

Nakon dugog niza godina istraživanja, naučnici iz SAD-a konačno su dobili luk od kog vam suze ne naviru na oči. Hrskav je i sladak, a nazvali su ga The Sunion. Uskoro bi trebalo da se nađe na tržištu, na stolovima amerikanaca već početkom marta. Za sada ga uzgajaju samo u Nevadi i Vašingtonu.

Ovaj luk ne ispušta sumpornu kiselinu zbog koje plačemo. Oči stvaraju suze, jer pokušavaju da isperu tu kiselinu iz očiju. Naučnici tvrde da se ne radi o genetskoj modifikaciji nego o prirodnom procesu ukrštanja koji je trajao nekoliko decenija. Na projektu su počeli da rade još 80-ih godina.

Prestavnik proizvođača ove vrste luka kaže kako trenutno pregovaraju sa prodavnicama i supermarketima širom SAD-a.

Trikovi kako da vam oči ne suze dok sečete klasični luk

Ohladite luk u zamrzivaču – iz hladnijeg luka izlaziće manje kiseline koja iritira oči. Pre sečenja držite ga u zamrzivaču 15 minuta.

Pustite vruću vodu u blizini sečenja– para pomaže da se kiselina iz luka rasprši prostorijom, što znači da će je manje završi u očima.

Dišite na usta i isplazite jezik – na takav način ćete udisati više supstanci pa će ih manje doputovati do očiju. Osim toga, disanjem kroz nos supstance iz luka ne dolaze blizu suznih žlezda.

Zviždite dok ga sečete– tako ćete izbacivati vazduh, a njime i gas iz luka pa neće doći do očiju.

Koristite oštar i tanak nož – tako ćete luk manje oštetiti pa će iz njega izlaziti manjeiritantne supstance.

Namažite limunom dasku – pre sečenja iscedite sok od limuna na dasku, jer on neutrališe enzime iz luka.

Nemojte seckati korenast deo luka – u njemu je koncentracija enzima zaslužnih za kiselinu i iritaciju oka najveća. Secite okolo ili ga izdubite i izvadite pre rezanja.

Upalite sveću – postavite je pored daske za sečenje, jer će plamen uvlačiti supstance iz luka u sebe.

Upalite ventilator – usmerite ga prema luku i dasci, ali tako da duva u suprotnom smeru od vašeg lica.

Hladite nož pod vodom – nakon svakog poteza nož nakratko stavite pod hladnu vodu. Tako će manje gasa izlaziti iz luka.

Kurir-stil.rs
Foto: Arhiva/Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter