Izvor:
27.01.2018 u 15:19
0

ZA BOLJE FUNKCIONISANJE MOZGA: Ova kombinacija namirnica ima veliki uticaj!

Određena hrana može da doprinese zdravlju i boljem funkcionisanju mozga.

Naučnici su pokazali da određene namirnice mogu da utiču na mozak, naročito kod onih ljudi koji su preživeli šlog i imaju usporene kognitivne funkcije.

Reč je o dijeti za mozak koja predstavlja kombinaciju mediteranske i hrane koja sprečava hipertenziju. Obe dijete smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja poput hipertenzije, infarkta i šloga. Ključ je u povrću, bobicama, ribi i hrani kojom se izbegava unos šećera i kolača.

Dijetu su razvili naučnici na osnovu višegodišnjih istraživanja koja hrana ima dobar, a koja loš uticaj na zdravlje mozga. Ova hrana smanjuje rizik od Alchajmera u kasnijim godinama. Na listi hrane koja je dobra za mozak nalazi se 10, a loših 5 komponenti hrane među kojima su: crveno meso, puter, sir, kolači i šećer i pržena i brza hrana

Kako bi vaš mozak bio zdrav neophodno je da u toku dana jedete tri puta cela zrna žitarica, kao i dve porcije povrća od koga jedna treba da bude zeleno lisnato povrće. Preporučuje se čaša vina dnevno, a kao užina orašasti plodovi. Pasulj se savetuje svakog drugog dana, ćuretina i bobičasto voće dva puta nedeljno i riba jednom nedeljno.

Ovakav način ishrane pokazao se dobar u zaštiti srčane arterije i sprečavanju šloga, dobar je za mozak i kognitivne sposobnosti. Preporučuje se pacijentima koji su preživeli šlog, ali pre nego se odlučite za neki od načina ishrane obavezno se posavetujte sa vašim lekarom koji će u skaldu sa vašim zdravstvenim stanjem i terapijom da vas posavetuje šta vam je činiti.

Izvor: Telegraf
Foto: Wikipedia, Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter