Izvor:
30.01.2018 u 21:53
0

HIMALAJSKA SO: Najčistija i najzdravija za ishranu!

So je neophodan sastojak ishrane, ali je važno da se koristi umereno. Isto tako, nisu ni sve soli iste. Kuhinjska so koju svakodnevno koristimo sadrži samo natrijum-hlorid i dodati jod. Za razliku od toga, himalajska so sadrži 84 mikroelementa, što je čini mnogo poželjnijom u ishrani.

Himalajska so koja se kopa u rudnicima u Himalajima nastala je taloženjem soli iz probitnog okeana koji je prekrivao Himalaje u davnoj prošlosti. Već po ružičastoj boji se vidi da se ova so razlikuje od obične kuhinske soli. A analizom je utvrđeno da ona sadrži čak 84 različita minerala, što su manje-više i svi minerali koji se nalaza u ljudskom organizmu (većina u veoma malim količinama). Zato je i zdravija, evo kako.
Bolja je za one koji žele da smršaju. Himalajska so pomaže da bolje svarimo hranu, zato što njeni sastojci povećavaju sposobnost gastrointestinalnog trakta da apsorbuje ostale nutrijente. Bolja apsorpcija nutrijenata znači da ćete biti manje gladni, što je dobro za one koji žele da održe poželjnu telesnu težinu.
Pomaže da se bolje spava. Interesantno je da himalajska so podstiče organizam da proizvodi više oksitocina, hormona koji pomaže opuštanje i smirivanje uma i tela. To je dobro i protv stresa i za spavanje.
Zdravija je za srce od obične soli. Evo zašto: dok obična so uopšte ne sadrži kalijum, kalcijum i magnezijum, oko 15% sadržaja himalajske soli su upravo ova tri mikroelementa, koji deluju tako što opuštaju mišiće. Pošto himalajska so sadrži procentualno nešto manje natrijuma od obične soli, manje je i zadržavanje vode, što takođe doprinosi boljem radu bubrega i regulaciji pritiska.
Odličan je elektrolit. Pošto himalajska so sadrži natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum, blag rastvor ove soli u vodi je kompletan elektrolitski napitak, još bolji od kupovnih elektrolitskih napitaka, tako da je himalajska so dobra za sportiste, u slučajevima obilnog znojenja, na velikim vrućinama i slično.
Još jedna zanimljiva upotreba himalajske soli je za detoksikacione kupke. Kada se rastvori u kadi, himalajska so postaje jonski rastvor koji pomaže da se izvuku toksini iz tela i kože i osveži čitav organizam.

Zdravahrana.com
Foto: Youtube-printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter