Izvor:
11.03.2018 u 21:01
0

UPOTREBITE IH NA PRAVI NAČIN: Banane pravi izbor za užinu!

Voće koje najčešće jedem za užinu kada sam van kuće su banane. Zgodne su za poneti, mogu se pojesti usput i daju osećaj sitosti. Čak i kada sam kod kuće banane su prvi izbor kada sam u žurbi ili me jednostavno mrzi da perem i ljuštim drugo voće.

Neću nabrajati sva korisna svojstva koja ih odlikuju, ali moram da pomenem makar dva koja su mi posebno interesantna. Banane brzo daju energiju i sadrže triptofan koji se u organizmu pretvara u serotonin. Serotonin je poznat kao hormon sreće, pa banane uvek dobro dođu kada osetimo pad energije ili neraspoloženje. Dovoljno razloga da mi se banane gotovo uvek nađu u kući.
Ali ma koliko da nešto volite, kada to često jedete, u jednom trenutku osetite prezasićenje. Kada se to dogodi onda "zaboravim" na banane, a one lepo smeštene u činiji ubrzo počinju da tamne. U jednom trenutku samo shvatim da su prezrele. Tada svakako nisu zgodne za nošenje jer bi se usput pretvorile u kašu. Osim toga, ne volim ukus prezrelih banana. S obzirom na to da sam veliki protivnik bacanja hrane trudim se da iskoristim i namirnice kojima rok ističe, a banane se mogu sasvim lepo iskoristiti čak i kada dođu u ovu fazu. Tako prezrele nisu neke lepotice, zato ih je najbolje negde "ugurati".
Banane kao zaslađivač
Ako se dodaju u testo za keks, mafine ili biskvitno testo biće potrebna manja količina šećera. U ovom svojstvu su posebno pogodne za sirove poslastice.
Banane kao zamena za jaja
Prezrele banane se mogu koristiti kao zamena za jaja u kolačima jer će lepo povezati smesu. U sirovim kolačima mogu biti zamena za urme. Mana je to što će ukus banane preovladati i nadjačati druge ukuse. Tako na primer, ako pravite kolače sa malinama i želite da osetite prvenstveno njihov ukus, onda se opredelite za neku neutralniju varijantu zamena za jaje.
Zamrznute banane
Čak i prezrele banane možete zamrznuti. Isecite ih na kolutove, poređajte na odgovarajuću posudu i stavite u zamrzivač da se stegnu. Kada se stegnu prebacite kolutove u kesice i ostavite do upotrebe. Ove banane u kombinaciji sa drugim sastojcima možete koristiti za pripremu sladoleda.
Smuti, šejk, puding, kaše od žitarica
Kada se dodaju u smuti, banane lepo maskiraju ukus povrća, pa će u toj kombinaciji čak i kelj i spanać biti mnogo prihvatljiviji za decu. Šejkovima i pudinzima banane će dati slast i gustinu. Ako volite ovsenu kašu, eto još jednog načina da iskoristite prezrele banane.

Na kraju evo i recepta za jednostavne a vrlo ukusne kolačiće.

Kolačići sa bananama
2 šolje ovsenih pahuljica (šolja od 200 ml)
1 šolja pasirane banane (2 banane srednje veličine)
2 kašike kokosovog šećera
2 kašike susama
1 kašika mlevenog lana
cimet
džem, kikiriki puter, voće po želji

Sameljite ovsene pahuljice. Po želji možete jedan deo samleti a ostaviti nekoliko kašika celih pahuljica. Pomešajte pahuljice sa izgnjecenom bananom, dodajte šećer, semenke i cimet. Sve lepo promešajte da se sjedine sastojci. Zagrejte rernu. Na pleh obložen papirom za pečenje vadite kašikom za sladoled ili obicnom kašikom pripremljenu smesu. U sredini svakog kolačića napravite malo udubljenje i stavite džem, kikiriki puter ili komadić omiljenog voća (jabuke, kruške, breskve, šljive). Stavite u zagrejanu rernu i pecite 10-12 min. dok kolačići ne dobiju zlatnu boju. Kada se ispeku izvadite ih iz rerne i ostavite u plehu dok se sasvim ne ohlade a zatim izvadite. Od ove količine ispadne 10-12 kolačića.
Zasitni su i ukusni, zgodni za poneti. Fina užina za posao ili školu.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter