Izvor:
27.03.2018 u 12:54
0

STIGLO JE PROLEĆE: Kako da se hranite?!

Stigao je mart. Mesec u kojem zima polako ustupa mesto proleću. Neki su umorni, neki pomalo bledunjavi, a poneki i sa kojim kilogramom viška. Neizbalansirana zimska ishrana ostavila je vidljive tragove.

Iako ,,baba Marta“ zna da bude prilično nezgodna i nepredvidiva, miris proleća golica nozdrve. Polako izlazimo iz zimske letargije.

Mart je prilično specifičan mesec. Po temperaturama niti je zima niti je proleće. U čizmama pretoplo, u cipelama nekako hladnjikavo. Slično je i sa ishranom. Ovo je period kada je ponuda namirnica najskromnija. Rezerve zimnice su pri kraju, a svežeg voća i povrća još nema. Zapravo, ima ga, ali zna se da je ono iz plastenika ili staklenika. A zna se takođe, da ovo povrće nije baš najzdravije, i da ima manju nutritivnu vrednost od onog koje raste na otvorenom.

Znam da ste umorni od bogate ali pomalo jednolične ishrane i da jedva čekate da se bacite na rano voće i povrće. Prvi zeleniš na pijacama, prve jagode koje tako mame svojim izgledom… Kako odoleti?

Predlažem da se još malo strpite, i da sa namirnicama preostalim iz zimskog perioda preživite ovaj prelazni period.

Šta onda jesti u martu? Kao prvo, pojedite zimnicu. Potpuno je besmisleno jesti turšiju u maju (a ima i toga!) kada je pijaca puna svežeg sezonskog povrća. Dakle, završite sa zimnicom.

Od ostalih namirnica koristite šargarepu, cveklu, celer, bundevu, luk… Naravno tu su i mahunarke, pasulj, sočivo, naut, grašak. Sa krompirom budite oprezni, jer je u ovom periodu obično već proklijao i pun solanina koji je toksičan.

Preostale jabuke i kruške dopunite suvim i jezgrastim voćem, kao i umerenom upotrebom južnog voća.

Ako do sada niste probali sa isklijavanjem semena, ovo je pravi period za to. Uz minimum truda možete svakoga dana sebi priuštiti pravu riznicu vitamina, minerala ili enzima. Savršen dodatak ishrani u ovo vreme je i polenov prah. Sadrži gotovo sve hranljive sastojke koji su organizmu neophodni.

Uz pomoć gline napravite ,,veliko prolećno čišćenje“ organizma.

A onda, negde krajem marta, ne propustite pravi eliksir zdravlja u vidu jednog od prvih vesnika proleća – sremuša. Naći ćete ga na pijacama, ali još bolje ako možete da odete u prirodu i sami ga naberete. Jer dok budete tražili sremuš, nabasaćete na koprivu, maslačak, jagorčevinu i ostalo samoniklo bilje od kojeg možete pripremiti izvrstan prolećni ručak.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter