Izvor:
07.05.2018 u 20:23
0

REGULIŠITE TELESNU TEŽINU: Pet namirnica koje nas čine sitim!

Jedna od glavnih stvari za regulaciju telesne težine je da unosimo manje kalorija. Pitanje je kako da to uradimo a da se ne osećamo gladni. Ovde ćemo nabrojati neke kvalitetne namirnice koje nemaju mnogo kalorija, ali nas čine dugo sitim.

Čia seme. Kada se potope u vodu, čia semenke upiju vode 10 puta više od svoje zapremine. Kada ih pojedemo, one polako otpuštaju vodu koju su upile, što je odlično za rehidraciju. Osim toga, jedna kašičica čia semenki ima 4 grama biljnih vlakana u 2 grama proteina. Ako napravite puding od čia semenki, ili dodate čia semenke u svoj smuti, ili u jutarnju kašu, to će biti obrok će vas duže držati sitim. Da i ne pominjemo da čia semenke veoma povoljna deluju na zdravlje.
Mahunarke. Sve mahunarke, uključujući pasulj, naut, sočivo i grašak, sadrže veliki procenat biljnih proteina i biljnih vlakana, što je kombinacija koja vas drži sitim dugo nakon obroka. Osim toga, izuzetno su zdrave i dobre za regulaciju varenja, holesterola i šećera u krvi.
Kuvane integralne žitarice. One sadrže složene ugljene hidrate koji se sporije razlažu na proste šećere i dospevaju u krv. Pošto sadrže i ugljene hidrate i belančevine i masti, integralne žitarice su same po sebi kompletan obrok. Kada se skuvaju, upiju dosta vode, tako da napune želudac i čine nas duže sitim. Kuvano žito smo svi probali (omiljena slavska poslastica) i znamo koliko je sito, ali isprobajte i kuvani integralni pirinač, kinou i ovas.
Bobičavo voće. Od sveg voća, bobičavo voće sadrži najveću količinu biljnih vlakana, što ga čini posebno sitim. Šolja borovnica ima 7,6 g biljnih vlakana, a šolja kupina 8 grama. Dakle, odlična ideja je da ih dodate u jutarnju kašu od žitarica (ako trenutno nema svežih, verovatno ima smrznutih).
Jabuke. Nesumnjivo najbolja zimska voćka, jabuka sadrži posebna biljna vlakna, pektine, koji posebno doprinose osećaju. A da biste to iskoristili, nemojte da gulite jabuku, jer je većina tih vlakana u kori. Sveža ili pečena jabuka sa malo oraha biće izuzetno zdrav i prilično zasićujući obrok sa relativno malo kalorija.

Zdravahrana.com
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter