Izvor:
13.05.2018 u 20:24
0

ODLIČAN IZVOR VITAMINA K: Izuzetna hranljivost celera!

Iako se kod nas celer uglavnom smatra sporednim sastojkom jela, ova namirnica je veoma bogata vitaminima, mineralima i fitonutrijentima koji izuzetno povoljno deluju na organizam.

Pre svega, celer je odličan izvor vitamina K, pola šolje daje 33% preporučeno dnevnog unosa ovog veoma bitnog iako pomalo zanemarenog vitamina. Sadrži vitamin C, vitamin A, folat, vitamin B6, kalijum, magnezijum, kalcijum, mangan, bakar, fosfor i veliku količinu biljnih vlakana.
Povrh svega toga, celer ima neka jedinstvena svojstva koja mu daju izuzetnu antioksidantnu vrednost – istraživanja su identifikovala u celeru na desetine fenolnih jedinjenja koja štite krvne sudove, organe i ćelije od oksidativnog oštećenja.
Celer je odličan za organe za varanje. Pošto sadrži polisaharide zasnovane na pektinima, deluje umirujuće na sistemske upale digestivnog trakta. Istraživanje objavljeno u časopisu Pharmaceutical Biology utvrdilo je da flavonoidi iz celera mogu da zaštite sluzokožu digestivnog trakta od nastanka čira. Drugo istraživanje je utvrdilo da apiuman, polisaharidno jedinjenje koje celer sadrži, doprinosi uravnoteženju lučenja želudačne kiseline.
Jedno englesko istraživanje je utvrdilo da redovna konzumacija celera deluje protiv infekcija helikobakterom, koje se danas smatraju glavnim uzročnikom čira na želucu.
Postoje i istraživanja koja ukazuju da redovna konzumacija celera doprinosi poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, rada mozga i funkcije jetre.
Veoma je zanimljivo i to što su novija istraživanja utvrdila da celer ima nesumnjiva antikancerogena svojstva, pogotovo protiv kancera dojke, koji spada u najčešće. Naime, istraživanje koje je sproveo korejski univerzitet Pusan, objavljeno u časopisu Journal of Cancer Prevention, utvrdilo je da apigenin, supstanca koju celer sadrži, ima značajna antikancerogena svojstva. Posebno, ta supstanca ometa deobu malignih ćelija, izazivajući između ostalog autofagiju i smrt malignih ćelija.
Drugo istraživanje obavljeno na Univerzitetu Misuri ukzalo je da celer i na drugi način deluje antikancerogeno, naime, tako što smanjuje tzv. vaskularni faktor rasta. Ovaj faktor je važan za rast novih krvnih sudova i tkiva kod dece, ali kod odraslih podstiče rast tumora. Celer smanjuje tu opasnost.
Najbolji način konzumacije stabljika celera je da se skuvaju na pari. I nakon 10 minuta kuvanja na pari, celer zadržava 90% svoje antioksidansne vrednosti. Isto tako, ako volite, možete stabljike celera jesti i presne. Što se tiče korena, on mora da se dobro skuva, kao i ostalo korenasto povrće.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter