Izvor:
15.05.2018 u 16:20
0

ŠTITI NAŠE ĆELIJE: Biljka je bogata antioksidansima, a od nje možete da napravite veoma ukusan napitak!

Sezona cvetanja zove je u punom jeku i još samo da stignete da naberete njene cvetove i napravite zdrav i ukusan napitak.

Inače, ova biljka je bogata antioksidansima koji štite naše ćelije.

Ljudi su od davnina ovu biljku koristili za lečenje raznih tegoba: upala, gripa, probavnih problema, kod problema sa kožom, zadržavanja vode u organizmu, odličan je diuretik, za jačanje imuniteta i čišćenje tela od toksina.

Zova je bogata flavonoidima, antioksidantima, poznatim čuvarima naših ćelija od propadanja, a time i od raznih bolesti.

Zova se bere po suvom i lepom vremenu, a pre upotrebe odvajaju se manje grančice sa cvetovima – tako će vam zauzeti manje mesta u posudi za pripremu ili manje prostora za sušenje. Cvetovi su ti koji su bitni.

Sirup od zove

Sastojci:

  • Cvetovi zove kojima treba popuniti 2/3 posude od devet litara
  • 12 limuna (dobro isprati)
  • 4 do 4,5 kilograma šećera

Priprema:

Stavite cveće u posudu od 9 litara, ulijte hladnu vodu i stavite 5 limuna izrezanih na kolutove. Pokrijte i pustite da stoji 24 sata. Potom procedite kroz gazu, ali pre ceđenja rukom izgnječite limun koji je stajao u loncu tako da što više soka izađe iz njega.

Nakon ceđenja u tečnost dodajte šećer i sok od 7 limuna (možete i više ako želite kiselkastiji sirup), promešajte, pa ostavite ponovno da odstoji 24 sata (povremeno promešajte). Kada se sav šećer rastopi, sipati u čiste boce, zatvoriti i pasterizovati.

Kada poželite da ga pijete, razredite sirup s toliko vode koliko želite. Sok je najbolje poslužiti hladan.

Postupak pasterizacije:

Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu, pa na nju poslažite tegle i dopunite lonac vodom tako da bude do polovine tegli.

Kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta, pa vruće tegle izvadite, poslažite u kutiju koju potom dobro zamotate ćebetom (ili s više njih) – poenta je da se tegle hlade što sporije kako bi se sirup dobro pasterizovao jer tada može dugo da stoji.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter