Izvor:
23.05.2018 u 12:57
0

PUNA VITAMINA: Ovo je jedna od najboljih namirnica na svetu!

Ako obožavate da jedete biljnu hranu, a potrebna vam je dodatna doza proteina, gvožđa i biljnih vlakana iz povrća, onda bi možda trebalo da obratite pažnju na poslednji trend u ishrani.

Lupina je cvet čiji plod sadrži nekoliko semenki, a mahunarka se suši i potom pretvara u ljuspice. Ljuspice ovog cveta su sve zastupljenije na meniju mnogih specijalizovanih restorana, a obično se koriste u smuti napicima i pečenju raznih jela, piše britanski "Metro".

Iako će vas možda začuditi da se uopšte jedu, istina je da su one već dugo zastupljene u ishrani mnogih naroda. Ona se koristila kao namirnica gotovo 3.000 godina na podneblju Mediterana i Južne Amerike, ali nikada nije uspela da postane popularnija od soje i graška.

Ljuspice lupine u velikoj meri podsećaju na kuskus – izgledaju gotovo identično i imaju veoma sličan ukus, ali sadrže 90 odsto manje ugljenih hidrata u odnosu na kus kus i bez glutena su.

Uglavnom se koriste u pripremi salata, soseva, smutija i pečenih jela. Posebno su pogodne za ljude čija ishrana je bazirana na povrću, jer pružaju visok sadržaj proteina, bez dodatih kalorija i ugljenih hidrata.

Pošto se sastoje od 40 odsto proteina i 37 odsto biljnih vlakana, mnogi smatraju da će ljuspice lupine ubrzo postati "supernamirnica".

Takođe su bogate gvožđem, magnezijum i kalcijumom, što se smatra ključnim za zdravlje kostiju i zuba, i odlično su sredstvo za sprečavanje horničnog umora.

Iz "Lupin kompanije" tvrde da ljuspice sadrže tri puta više kalcijuma od banana, tri puta više gvožđa od kelja i tri puta više antioksidanta od bobičastog voća.

Alo.rs
Foto: Instagram

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter