Izvor:
25.05.2018 u 20:51
0

KORISTAN ZA ZDRAVLJE: Biber lekoviti začin!

Biber je svakako jedan od najpoznatijih i najčešće korišćenih začina uz kuhinji. Nekad basnoslovno skup, sada je dostupan u svakom domaćinstvu. Ne samo da daje sjajan ukus jelima, već je koristan za zdravlje na više načina.

Najpoznatiji i najčešće korišćen je crni biber, a u prodaji se mogu naći i manje poznate egzotične vrste: beli, crveni i zeleni biber.
Iako je biber nutritivno vredan, jer sadrži vitamine A, C i K, kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, bakar i natrijum, to nije njegov glavni kvalitet, s obzirom na malene količine bibera koje se koriste u ishrani. Mnogo su važnija etarska ulja koja sadrži – felandren, kariofilen, seskviterpen, kao i alkaloidi piperin, piperilin i kavicin koji mu i daju njegov ljut ukus – jer mu upravo ovi sastojci omogućuju lekovito delovanje.
Pomaže protiv prehlada. Crni biber ima antibakterijska, antioksidansna i antiupalna svojstva, što ga čini odličnim začinom u hladnim mesecima godine, kada su učestala oboljenja disajnih puteva. S obzirom da podstiče cirkulaciju i otvara disajne puteve, biber može značajno pomoći u jačanju imuniteta i sprečavanju infekcija. Takođe, biber značajno pomaže izbacivanju sluzi sekreta iz disajnih puteva.
Godi organima za varenje. Konkretno, piperin i kavicin, supstance koje biber sadrži, podstiču lučenje pljuvačke i želudačnih sokova, što je važan deo procesa varenja. Takođe, biber opušta creva i inhibira rast bakterija koje doprinose stvaranju gasova.
Podstiče detoksikaciju organizma. Konkretno, biber podstiče znojenje i mokrenje, što doprinosi eliminaciji toksičnih materija iz organizma.
Pomaže održanju telesne težine. S obzirom da podstiče metabolizam i saagorevanju kalorija, biber je korisna pomoć u eliminaciji masnog tkiva.
Podstiče dobro raspoloženje. Piperni, glavni alkaloid bibera, ima antidepresivno delovanje.
Pojačava delovanje kurkume. Dodatak prstohvata bibera kurkumi može da do 2000 puta poboljša bioiskoristivost kurkume.

Zdravahrana.com
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter