Izvor:
11.06.2018 u 22:26
0

CIMET JE ANTIKANCEROGEN!

Istraživanje objavljeno u časopisu Complementary and Alternative Medicine utvrdilo je da obični cimet koji se koristi u ishrani ima antikancerogena svojstva.

Istraživanje su obavili korejski istraživači sa Univerziteta Andong, Kjongi i Nacionalnog instituta za šumarstvo. Koristili su ekstrakt grančica kasija cimeta (Cinnamonum cassia, poznatog i kao kineski cimet) i isprobali kako deluje na ćelije kolorektalnog raka kod ljudi.
Istraživači su utvrdili da je ekstrakt dobijen iz grančica kasija cimeta smanjivao verovatnoću da se ćelije kolorektalnog kancera infiltriraju u druge ćelije. Cimet je posebno smanjivao nivo proteina ciklin D1, koji igra ulogu u proliferaciji ćelija. Takođe je utvrđeno da je ekstrakt cimeta podsticao apoptozu (programiranu smrt) malignih ćelija.
Zaključak je bio da ekstrakt kasija cimeta ima antikancerogena svojstva i da postoji mogućnost da se kao komplementarno i alternativno sredstvo koristi u terapiji raka.
Inače, lekovita svojstva cimeta su dosta proučavana, pa je poznato da je ovaj začin izuzetno pogat polifenolnim antioksidansima, deluje antiupalno, poboljšava osetljivost ćelija na insulin i doprinosi sniženju nivoa šećera u krvi, kao i nivoa holesterola, a povoljno deluje i na krvni pritisak.

Napomena: Cinnamonum cassia je vrsta cimeta koja se nalazi u širokoj prodaji i najčešće je u upotrebi. Na tržištu se može naći još i cejlonski cimet (Cinnamonum zeylanicum) koji se smatra pogodnijim za svakodnevnu upotrebu, ali je i skuplji.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter