ZDRAVA I ZADOVOLJNA: Evo koje namirnice bude osećaj sreće i zadovoljstva na prvi zalogaj!

 

O dijetalnoj hrani znamo već gotovo sve, ali koliko poznajemo područje povezanosti hrane s našim raspoloženjem? Na prvu biste mogli pomisliti kako je osećaj sreće svakako povezan s dobrim "cheat mealom", poput burgera ili slasnih palačinki, ali prevarili biste se.

Takva teško svarljiva hrana vas možda ostavlja s trenutnim dobrim osećajem, no dugoročno ne nosi ništa pozitivno, kako za vaše telo, tako i za um.

Nutricionistkinja Fiona Tuck se u svojoj knjizi bavi upravo ovim pitanjem, te objašnjava koja će vam hrana potencirati osećaj sreće i zadovoljstva, a koju bi trebalo izbegavati.

Za početak, upozorava da bi trebalo da znate kako je vaše telo "srećno" kad prima kvalitetne nutrijente. Morate mu osigurati dovoljnu količinu gvožđa, folne kiseline, vitamina D, vitamina B i triptofana, kako vam raspoloženje ne bi variralo. S druge strane, hrana koja sadrži velike količine masti i šećera može iscrpiti sve navedene nutrijente i rezultirati time da se osećate lošije. O kojim se to namirnicama radi u praksi?

Mahunarke, poput sočiva i leblebija, su nešto s čim nikad ne možete pogrešiti. Bogate su gvožđem i lake za svakodnevnu upotrebu. Dalje, losos je bogat aminokiselinom triptofanom koja direktno pomaže stvaranje serotonina, našeg hormona sreće. Nalazimo ga i u bananama, baš kao i vitamin B, stoga ovo voće jedite barem nekoliko puta nedeljno. Nadalje, orašasti plodovi i razne semenke (poput onih lanenih) sadrže veliku količinu minerala i dobrih masnoća. Jaja konzumirajte zbog proteina i izvora kolina (vitamin B8), koji su važni za rad neuroprenosnika i funkciju ćelujske membrane. I na kraju, ne zaboravite na složene ugljenohidrate, poput zobi i smeđe riže koji povoljno utiču na zdravlje.

Srbija danas
Foto: Arhjova

 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost