Izvor:
26.06.2018 u 13:20
0

SKIDA KILOGRAME: Uz pomoć semenki lana dovedite figuru do perfekcije!

Odaberite recept koji vam najviše odgovara i gledajte kako se vaše telo menja.

Mnogi biljku lana smatraju najvrednijim biljkom na svetu jer se od njene stabljike izrađuje platno za izradu najfinijih odevnih predmeta, ali još više zbog toga što je nutritivno veoma vredna.

Naime, lan sadrži vitamine E i B, kalcijum, kalijum, cink, fosfor, selen i magnezijum. Najvažniji sastojak lana je fitohemikalija lignan, za koju je dokazano da ima antioksidaciona svojstva.

Niz pozitivnih efekata na zdravlje
"Za lignane se smatra da imaju svojstvo prevencije karcinoma. Unosom lignana moguće je smanjiti rizik pojave raka debelog creva, sniziti nivo glukoze i holesterola u krvi. Lignani su prehrambena vlakna koja pospešuju peristaltiku creva i skraćuju vreme prolaska hrane kroz gastrointestinalni sistem. Ove fitohemikalije svrstavaju se u grupu fitoestrogena, koji imaju zaštitnu ulogu kod tumora osetljivih na hormone, kao što je rak dojke.

Laneno seme pokazalo se korisnim kod ublažavanja kožnih poremećaja poput psorijaze, akni i ekcema. Jedna kašika lanenog semena dnevno efektno pomaže pri snižavanju povišenog krvnog pritiska. Alfalinolenska kiselina iz lanenog ulja smanjuje opasnost od pojave bolesti srca, poboljšavajući funkciju i integritet arterija, dok više doze alfalinolenske kiseline mogu da snize povišen nivo holesterola i triglicerida u krvi", rekla je nutricionista dr Darija Vranešić Bender.

Kako lan pomaže kod mršavljenja

U strukturi lanenog semena nalaze se topive i netopive materije blagotvorne za opšte zdravlje, probavu, čišćenje creva, ali i za održavanje idealne telesne težine.

Smatra se da lan ima više vlakana od bilo koje biljke. Upravo zbog ovakve strukture, lan, odnosno njegovo seme, posebno se preporučuje ljudima koji žele na prirodan način da se reše viška kilograma. Lan smanjuje osećaj gladi i daje osećaj sitosti.

Najbolji način upotrebe lana
Ako želite da skinete višak kilograma, potrebno je u popodnevnim satima uzimati jednu supenu kašiku mlevenog lanenog semena pomešanu s 2 dl soka ili nemasnog jogurta. Ovakav obrok dugo će vas držati sitim, nećete osećati glad i nećete imati osećaj nadutosti.

Postoji i drugi način – 2 supene kašike mlevenog lanenog semena dodajte u supu, varivo ili u prirodni voćni sok, jogurt ili kefir. Ovako pripremljen obrok mogu da konzumiraju osobe svih starosnih dobi, od dece do starih. Oprez se jedino preporučuje kod trudnica koje bi trebalo da se posavetuju sa svojim lekarom pre upotrebe semena lana.

Recept i savet plus: U 2 dl prokuvane vode ubacite 8 do 10 g mlevenog lana. Ostavite poklopljeno da odstoji pola sata, pa procedite. Najbolje je piti tri puta tokom dana.

Ovako pripremljen napitak idealno je prirodno sredstvo za regulisanje rada creva, čišćenje probavnog trakta i normalizaciju stolice.

Izvor: Kurir
Foto: pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter