VODA MOŽE DA ŠTETI: Evo kada ne trebate da je pijete!

 

Postoji određeno vreme kad treba izbegavati pijenje vode, jer tada može više štetiti nego učiniti dobrog.

1. Pre odlaska u krevet  

Logično – ako neposredno pre spavanja popijete vodu, velika je verovatnoća da ćete u toku noći osetiti potrebu za mokrenjem. A to ipak znači prekinut san i manje energije sledećeg dana. Druga stvar vredna pomena jeste činjenica da naši bubrezi sporije rade tokom noći kad smo neaktivni - za razliku od dana. To vodi do većeg zadržavanja vode, što može uzrokovati primetno oticanje lica i udova sledećeg dana.  

2. Za vreme vežbanja  

Prema jednom istraživanju ne preporučuje se hridriranje se dok si uključen u intenzivni kardio trening. Usprkos činjenici da je telesna temperatura obično tada visoka i da te to verovatno tera da piješ vodu kako bi se telo hladilo, ipak je poželjno piti vodu tek nakon treninga. Ako ćete piti za vreme vežbanja, možete dobiti glavobolju, mučninu i vrtoglavicu – dok se telo još prilagođava temperaturi.  

3. Ako vam je urin bezbojan  

Bezbojni urin je indikator preterane hidratacije koja uopšte nije poželjna - može uzrokovati niske nivoe natrijuma, a što je opasno po zdravlje. To može - u najgorem slučaju - uzrokovati infarkt.

4. Kad je veštački zaslađena  

Neki ljudi su žedni i žele da piju vodu, ali ne mogu je progutati ako u njoj nema nešto slatko. To nije baš najzdravija varijanta – pojačava apetit i doprinosi debljanju.  

5. Pijenje iz cevi, poput baštenskog creva  

Bez obzira koliko je čista cev, u njoj će se uvek naći elementi koji vodu čine štetnom za piće. Istraživanja su pokazala da baštenska creva sadrže otrovne materije.  

Srbija danas
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Posle ručka
16:30 Serija: Suze moje sestre
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:55 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live