Izvor:
21.07.2018 u 13:21
0

VEOMA KORISNA LETI: 8 razloga za sirovu ishranu!

Sirova ishrana u poslednje vreme postaje sve popularnija. Mada je pitanje koliko je ona pogodna da se primenjuje stalno, uvođenje jednog ili dva presna obroka dnevno, a pogotovo leti, može biti veoma korisno. Evo zašto.

Smanjujete količinu kalorija u ishrani. Voće i povrće prirodno sadrži veoma malo kalorija, tako da što više salate i voćki pojedete, a manje termički obrađene hrane, to ćete manje kalorija uneti. To je dobro za one koji nastoje da regulišu telesnu težinu, a pogotovo je dobro u letnjim mesecima, kada nam je potrebno manje kalorija, pošto ne trošimo energiju na grejanje tela.
Unosite dovoljno šećera na zdrav način. Više istraživanja je pokazalo da šećer iz voća i povrća, za razliku od rafinisanih i drugih šećera koji se naknadno dodaju u namirnice, ne izaziva nikakve probleme u organizmu, naprotiv. Pored šećera, sveže voće i povrće sadrži i obilje drugih hranljivih materija i predstavlja potpuno uravnotežen i zdrav obrok.
Unosite prirodne enzime. Sirove namirnice su izvor raznih enzima koji mogu da pomognu varenje, doprinesu sniženju holesterola, smanjenju upala, kao i prevenciji opstipacije.
Smanjujete rizik od tzv. "civilizacijskih bolesti". Uvođenje više sirove hrane u svakodnevnu ishranu donosi više minerala, vitamina, antioksidanasa, enzima i biljnih vlakana, a sve su to materije koje imaju preventivno dejstvo protiv mnogih oboljenja koja postaju sve brojnija kako jedemo sve više neprirodne, prerađene hrane. Pored toga, određeni načini obrade hrane na visokim temperaturama mogu da proizvedu kancerogene supstance, kojih u sirovoj hrani nema.
Zadovoljavate potrebu za ukusnom hranom. Banane, kivi, jabuke trešnje, kupine, maline, ananas, avokado, lubenice – sve to su izuzetno ukusne namirnice, kojima ne treba dodavati nikakve začine da biste ih poboljšali! Kada je vreme zaista toplo, nijedan kuvani obrok na može vas tako osvežiti kao što to može sveža voćka, ili povrće.
Hranite se raznovrsno. Izbor sirovih namirnica – voća i povrća – izuzetno je raznovrstan, tako da ne morate da provodite sate u kuhinji da spremite neki jedinstven obrok. Možete da napravite svežu salatu od mnogo raznih sastojaka, voćnu salatu, smuti i slično za nekoliko minuta. Da ne govorimo o tome da štedite struju i ne znojite se u kuhinji po vrućem danu.
Štedite u kuhinji. Kad mu nije sezona, voće i povrće može da bude prilično skupo, ali tokom leta mu cena drastično pada, tako da postaje znatno jeftinije od prerađene hrane. Tako uvođenjem redovnih sirovih obroka u letnju ishranu istovremeno i štedite novac.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter