Izvor:
03.08.2018 u 13:59
0

OBRATITE PAŽNJU: Sunčali ste se, a onda su usledili svrab, osip, crvenilo! Evo na šta ukazuju ovi simptomi!

Iako se mnogi od nas raduju letu i odlasku na plažu, sve je veći broj onih za koje leto predstavlja pravo mučenje. Razlog tome su sve učestalije alergije na sunce.

Smatra se da oko jedne petine svetskog stanovništva pati od alergije na sunce poznate kao polimorfna svetlosna erupcija.

Najčešće se javlja kao posledica promene struktura proteina u koži koje su izazvane UV zračenjima.

Rana i kasna

Postoje dva tipa alergije – ranog i kasnog tipa. Alergija ranog tipa, kako joj samo ime kaže pojaviće se vrlo brzo, ali i nestati nakon što se sklonite u hlad. Alergija kasnog tipa pojavljuje se tek dan ili dva nakon izlaganja suncu.

Simptomi

Prate je promene na koži u vidu neravnog osipa, crvenila, svraba i plikova koje nastaju kod ljudi alergičnih na sunce i zovu se fotodermatoze. Najčešće zahvaćena područja su unutrašnja strana ruku, grudi, a ređe lice.

Uzrok

Iako nije poznat tačan uzročnik alergija na sunce, veruje se da je krivac genetska predispozicija. Ipak, postoje i još neki faktori rizika, kao što su korišćenje određenih lekova, reakcija na različite hemikalije koje se nalaze u parfemima, sapunima i šamponima.

Najbolji način za sprečavanje alrgije:

– Izbegavajte sunčanje u periodu između 11 i 17 časova

– Ako ste svetle puti postepeno se izlažite sunčevim zracima da bi se koža postepeno navikla.

– Zaštitni faktor nanosite na svaka dva sata.

– Na prve znake alergije odmah prekidajte sunčanje.

– Potrebno je unositi dovoljnu količinu kalcijuma, a najbolji izvori ovog minerala su mlečni proizvodi, zeleno povrće i riba.

Posle sunčanja

Pored zaštite od štetnog uticaja sunčevih zraka, važnu ulogu igra svakodnevna hidratacija i nega kože, naročito nakon sunčanja, jer slana voda i sunce isušuju kožu. Ulje noćurka, pokazalo se kao veoma delotvorno za poboljšanje elastičnosti kože, povećanje njene vlažnosti i čvrstine, a takođe smanjuje iritacije i ton kože čini ujednačenijim.

Za umirivanje alergije

Pored krema, losiona, i drugih farmaceutskih, uglavnom preskupih, preparata za lečenje alergije na sunce, postoje i narodni veoma efikasni lekovi i obloge.

Najbolje je koristiti umirujuće losione od aloe vere koja se široko koristi kao lek za alergiju od sunca.

Iziritirani deo koze tretirajte pretežno hladnim oblogama.

Mleko, bogato omegatri masnim kiselinama, vrlo brzo I efikasno otklanja osip I smiruje svrab.

Obloge od kupusa i krastavca

Na obolela mesta stavite obloge od izrendanog, svežeg krompira ili krastavca, radi podmlađivanja, hidratacije i obnavljanja kože od solarne dermatoze

Koprivom protiv osipa

Pomešajte 50 g kamilice i 50 g lišća koprive, prelijte s pola litra ključale vode i ostavite poklopljeno pola sata. Procedite i pijte više puta na dan po pola čaše. Svrab će proći već prvog dana, ali nastavite da pijete čaj dok vam ne prođe i osip.

Kupka od sode bikarbone

U vodu za kupanje dodajte 250 grama sode bikarbone i 12 kapi eteričnog ulja lavande. Ova kupka će hladiti kožu, izvlačiti vrućinu i smiriti upalu.

Jogurt i lavanda

Uzmite čašicu masnijeg jogurta i dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande te namažite delove tela koji su zahvaćeni alergijom. Nakon 15-ak minuta isperite.

Obavezna poseta lekaru

Ako alergija potraje bez poboljšanja, a javi se i povećana bol, oticanje, crvenilo ili toplina oko zahvaćenog područja te posebno ako su povećani limfni čvorovi ispod pazuha, na vratu ili preponama, obavezno posetite lekara.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter