Izvor:
09.08.2018 u 15:17
0

NE DEPILIRAJTE STIDNE DLAKE: Ginekolozi otkrili zašto je to BAŠ OPASNO!

Ginekolozi savetuju ženama da nikad ne depiliraju stidne dlake.

Više od 87 odsto žena redovno depilira stidne dlake, najčešće zbog kupaćih kostima koji su dizajnirani tako da dlake izvire mimo ruba.

Ginekolozi kažu da to ne bi trebalo raditi, jer može doći do brojnih komplikacija.

Zbog ukljanjanja stidnih dlaka sa bikini zone, čak 60 odsto žena je imalo neku vrstu zdravstvene komplikacije, dok su još ozbiljniji problem imale žene koje potpuno uklanjaju stidne dlake.

Doktorka Vanesa Mekej istakla je kako su stidne dlake ključne za održavanje higijene vagine.

"Stidne dlake su prirodna prepreka koja čini vaginu čistom, smanjuju kontakt s virusima i bakterijama i štite osjetljivu kožu stidnice. One sprečavaju i da prašina i patogene bakterije uđu u telo i pomažu u kontrolisanju vlažnosti, čime se smanjuje rizik za razvijanje infekcije", kazala je doktorka Mekej.

Ističe kako uklanjanjem stidnih dlaka voskom ili brijanjem može doći do iritacije ili upale folikule dlake, što može uzrokovati otvorene rane.

"Kada se iritacija kombinuje s toplotom, to postaje okruženje za razvoj bakterija koje mogu da budu uzročnici bolesti", upozorila je Mekejeva.

Stidne dlake takođe sprečavaju dodir kože o kožu i tako smanjuju rizik da se zarazite nekom bakterijom. Žene koje uklanjaju stidne dlake imaju veći rizik da se zaraze polnim bolestima kao što su genitalne bradavice.

Ukoliko depilirate intimnu regiju, stidne dlake će sve slabije rasti, dok brijanje s druge strane ubrzava rast stidnih dlaka i povećava njihovu debljinu. Obe tehnike mogu da dovedu do urastanja dlaka, što dovodi do upale i bola. Neki slučajevi se toliko zakomplikuju da je potrebno koristiti antibiotike, a događa se i da morate da budete podvrgnuti hirurškom zahvatu.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter