Izvor:
20.08.2018 u 13:30
0

NAJSTARIJI NARODNI LEK: Šta sve može šljiva?! (fFOTO)

Šljive s manjim sadržajem šećera bolje su za lečenje raznih tegoba, pa se najviše preporučuju kiselkaste sorte.

Da li ste znali da je šljiva najstariji narodni lek za regulaciju probave? Kao prirodni laksativ od velikog je značaja jer za razliku od drugih laksativa, kod uzimanja šljive nema opasnosti od navikavanja.

Šljive, zbog sadržaja pektina koji u crevima nabubri, omekšavaju stolicu što je vrlo bitno kod lečenja hemoroida ili crevnih oboljenja. Regulisanjem probave preventivno se deluje protiv nastanka raka debelog creva, a pektin snižava i holesterol u krvi. Šljive s manjim sadržajem šećera bolje su za lečenje raznih tegoba, pa se najviše preporučuju kiselkaste sorte.

Suva šljiva takođe je odličan lek ako se uzima na prazan želudac ili jedan sat pre jela. Šljive pomažu kod oboljenja i detoksikacije jetre, krvi i celokupnog organizma. Budući da podstičuizlučivanje mokraće, korisne su u lečenju reumatizma, arteroskleroze i anemije.

Takođe, pomažu kod bolova u grlu i angine, kao i u lečenju raznih kožnih osipa i zaceljivanju rana.

Šljiva je idealna hrana u raznim dijetama, pogotovo kod oboljenja bubrega, gihta, reumatizma, bolesti jetre, kod fizičkog i mentalnog umora i smanjenog apetita. U narodnoj medicini koristi se i smola iz stabla šljive koja se rastopi ili kuva zajedno s listom u vinu i koristi kod kamenja u žuči.

Slatki, sočni ukus šljiva samo je jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu ishranu. Postoji čak 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljenim hidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, bogate su vitaminima A, C i E, kalcijumom, magnezijumom, vlakanima i kalijumom.

Evo u čemu još pomažu šljive:

Štite vaše srce

Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i koji smanjuje rizik od moždanog udara. Ako vam to nije već dovoljno, crvenkasto-plavi pigment u nekim vrstama šljiva, koji se zove antocijanin, može zaštititi od raka, tako što eliminiše štetne slobodne radikale u organizmu.

Pomažu pri probavi

Suve šljive su kao stvorene da pomažu crevima da rade svoj posao. Zalihu suvih šljiva (koju možete držati u frižideru) možete pripremiti vrlo jednostavno: potopite suve šljive u sveže prokuvanu vodu, ohladite i zamrznite.

Smanjuju nivo šećera u krvi

Prema kanadskim nutricionistima, šljive rangiraju nisko prema glikemijskom indeksu, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od dijabetesa tipa 2.

Pomažu kostima

Istraživači sa univerziteta Florida i Oklahoma su 12 meseci testirali dve grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obe grupe su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustinu kostiju u kičmi i podlaktici.

Poboljšavaju pamćenje

Samo tri do četiri šljive dnevno mogu pomoći da neutrališete ćelije štetnih slobodnih radikala koji loše utiču na pamćenje.

Pomažu zdravlju očiju

Šljive su posebno korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu pomoći da se smanji rizik od bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih osoba, degeneracija makule.

Top recepti sa šljivama koji popravljaju zdravlje:

Domaće suve šljive

Odabrati potpuno zrele i velike šljive, izvaditi koštice i sušiti na suncu ili u rerni, uz otvorena vrata, na temperaturi od 40 stupeni.

Šljive u medu

Odabrati lepe, velike i zrele šljive, oprati ih i osušiti, izvaditi koštice i položiti u teglu. Med prokuvati i ohladiti, pa njime preliti šljive u tegli. Dobro zatvoriti i čuvati na suvom i hladnom mestu. Uzimati po 1-3 kašičice dnevno.

Detoks jetre

Ako želite da probate narodni recept za detoksikaciju jetre i krvi, potrebno vam je 8-22 komada svežih šljiva. Uveče šljive oprati, raseći s jedne strane i izvaditi koštice, pa preliti vodom da odstoje preko noći. Ujutro baciti vodu i naliti novu, toliko da pokrije šljive.

Kuhati na laganoj vatri 2-3 sata, a svakih sat vremena odlivati vodu i dolivati novu, toplu vodu. Šljive koje su sad bez šećera i kiseline, jesti tople, na prazan želudac, s malo vode. Svu količinu pojesti odjednom.

Sprovoditi nedelju dana kod lakših oboljenja jetre ili dve sedmice kod težih.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter