Izvor:
27.08.2018 u 14:55
0

SVAKA KUĆA MORA DA JE IMA: Ova biljka zlata vredi, pomaže kod mnogih bolesti!

Čuvarkuća je višegodišnja biljka. Vodi poreklo iz Meksika, a raste u celoj Evropi. Ona raste na stenama, krovovima, zidovima, u vrtovima i lako se održava. Čuvarkuća sadrži tanin, sluz, smolu, kalcijum malat, masno ulje, mravlju i jabučnu kiselinu.

Prema drevnom verovanju ova biljka štit kuću i porodicu od bolesti, požara … Zato je i prozvana čuvarkućom. Njen latinski naziv "sempervivum" znači " ona koja uvek živi", odnosi se na njenu mogućnost da preživi veoma nepovoljne uslove, suše, mrazeve …

Veruje se da neutrališe delovanje štetne energije, promene vremena, posledice stresa i negativnih misli.

Čuvarkuća je poznata kao lek protiv bola u uhu. Sveže ceđen sok iz njenog lista, pomaže pri lečenju čira na želucu, raznih upala sluzokože, jača otpornost organizma, leči glavobolju, bolesti srca i krvotoka, povećava krvni pritisak, pomaže kod astme, otklanja grip i anginu. Sok od sveže biljke se koristi i protiv zapaljenja zuba i upale grla.

Napravite čaj od čuvarkuće protiv menstrualnih bolova

Čaj od čuvarkuće vam može pomoći kod menstrualnih bolova, pogodan je za ispiranje afta ili ranica u ustima kao i za ispiranje grla u slučaju gnojne angine.

U šolju vode stavite 12 grama osušenih ili 10 grama svežih listova čuvarkuće i kuvajte 15 minuta. Nakon toga procedite i ostavite malo da se ohladi. Preporučuje se šoljica čaja ujutru na prazan želudac, a nakon toga na svakih sat vremena po jednu kašiku čaja, kod ne popijete pripremljenu količinu.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter