Izvor:
30.08.2018 u 08:28
0

MUČI VAS ČIR NA ŽELUCU: Zaboravite na jake lekove i probajte ovih sedam prirodnih preparata!

Čir je ustvari otvorena rana koja se nalazi na sluzinici želuca, a zbog kiselina koje se tamo nalaze i iritiraju ovu ranu, on može osobi zadati prilične probleme..

Mučnina, slab apetit, probavne smetnje i bol samo su neki od simptoma poznatih mnogima: čira na želucu i dvanaestercu. Zvan i gastrični ulkus, čir je povreda ili mana sluznice želuca. Krivac za nastajanje čira je još uvek nepoznat.

Mogući uzročnici su višak želučane kiseline, infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), ali i različiti lekovi protiv bolova.

Aktivni čir na želucu manifestuje se kao bol, obično u gornjem delu stomaka, malo ispod prsnog koša. Neretko je praćen tragovima krvi u stolici ili tokom povraćanja. Budući da čirevi mogu iznova da se javljaju i postanu hronični problem ili pak dovesti do brojnih ozbiljnih komplikacija, važno je odmah početi s lečenjem.

Umesto da sledite najčešće, opšteprihvaćene načine lečenja čira, koji mogu uzrokovati komplikacije i štetne nuspojave, probajte ovih 7 prirodnih lekova.

Predstavljaju sigurnu i neškodljivu alternativu u tretmanu ove neugodne bolesti.

1. Med

Med poseduje niz lekovitih svojstava, a posebno je učinkovit pri lečenju čira. Glukozna oksidaza, enzim u medu, proizvodi vodonikov peroksid koji ubija štetne bakterije koje mogu doprineti razvoju čira.

Tu su i druge antibakterijske tvari u medu od cvetova iz kojih pčele skupljaju pelud, što povećava učinkovitost meda u eliminisanju bakterija. Dve kašike dnevno prikladna su doza kod većine vrsta meda.

Kad se stanje s čirom popravi, jedna kašika dnevno u pravilu je dovoljna.

2. Banane

Spojevi fitoindosidi u sušenim, nezrelim bananama povećavaju količinu sluzi u probavnom traku. Sluz stvara snažan zaštitni sloj koji pomaže lečenju čira te sprečava njegov nastanak.

Banane sadrže i polisaharide topive u vodi, iste spojeve koji se koriste u jednom farmaceutskom leku protiv čira. U svrhu lečenja čira, najbolji rezultati postižu se s bananom u prahu.

Kako biste napravili bananu u prahu, ogulite jednu ili više banana te ih narežite na tanke kriške. Stavite ih na sunce, u rernu ili dehidrator hrane te ih temeljno osušite. Kada se osuše, sameljite ih u fini prah.

Pomešajte dve kašike praška s jednom kašikom meda. Uzimajte ovu smesu triput dnevno: prepodne, poslepodne i pre spavanja.

3. Sok od kupusa

Dokle god imate dovoljno korisnih bakterija u telu, loše će bakterije biti pod kontrolom, što će smanjiti rizik od čira. Jedan od najboljih načina opskrbe probavnog trakta sa što više dobrih bakterija jest redovit unos fermentiranih namirnica.

Namirnice kao što su domaći kiseli kupus, jogurt i ukiseljeno povrće pomažu pri održavanju ravnoteže dobrih bakterija u vašim crevima. No, kada je reč o lečenju čira, najučinkovitiji je sok od svežeg kupusa. Decenijama pre pronalaska antibiotika, sok od kupusa uspešno se koristio za sprečavanje ili lečenje čira na želucu i dvanaesniku.

Jedna je studija pokazala da sok od kupusa dovodi do izlečenja u preko 92 odstoi slučajeva, dok konvencionalne terapije imaju učinkovitost od samo 32 odsto.

U ovoj su studiji pacijenti primali dozu od samo 50 ml sirovog soka od sveže ceđenog kupusa. Kupus je takođe pouzdan izvor vitamina C, kojeg bolesni od čira imaju premalo u želučanim sokovima.

Ako imate čir, kupusov je sok siguran, učinkovit i jeftin lek.

4. Beli luk

Istraživanja o preventivnim i terapeutskim prednostima belog luka u kontinuitetu rastu. Čini se da beli luk može držati bakteriju Helicobacter pylori pod kontrolom. Istraživači iz Istraživačkog centra Fred Hutchinson otkrili su da beli luk ostvaruje specifično antimikrobno delovanje protiv H. pylori.

Prekomerno razmnožavanje ove bakterije pogoduje razvoju čira na želucu.

5. Feferoni

Suprotno onome što mnogi ljudi veruju, ljuti feferoni ne uzrokuju čir na želucu, nego, naprotiv – sprečavaju njegov nastanak! To je posledica činjenice da feferoni aktiviraju mehanizme koji štite sluznicu želuca.

Istraživanja u Mađarskoj pokazala su da je kapsaicin, aktivni sastojak feferona, smanjio količinu kiseline u želucu, dok je u isto vreme povisio volumen zaštitnih sokova. Kapsaicin je posebno delotvoran u zaštiti želuca od ulceracija uzrokovanih alkoholom i nesteroidnim protuupalnim lekovima.

Stoga, ako ste zakleti protivnik feferona zbog uverenja da uzrokuju čir, vreme je da ih vratite u prehranu, ali ovaj put kao učinkovit lek.

6. Sladić

Nekoliko istraživanja pokazalo je da deglicirizirani sladić (DGL) deluje slično cimetidinu, leku protiv čira na želucu i dvanaesniku.

Čini se da ovaj oblik sladića potiče želudac i creva na proizvodnju zaštitne sluzi. To je vrlo korisno za svakog korisnika lekova koji pospešuju nastanak čira kao što su aspirin, derivati kortizona ili nesteroidni protuupalni lekovi.

Međutim, da bi bile učinkovite, morate prožvakati tablete sladića pre gutanja.

Preporučuju se dve tablete od 380 mg tri puta na dan između obroka.

Potražite tablete sladića u trgovinama zdrave hrane.

7. Vitamin E

Doktori s Kijevskog medicinskog instituta izvestili su da je 300 mg vitamina E dnevno izlečilo peptični ulkus kod 28 pacijenata. Čirevi su pod uticajem vitamina E nestali unutar 4 do 6 dana.

Pacijentima koji su uzimali vitamin E porasla je razina belančevina u zidovima creva. Ujedno, oni su tokom terapije dobili 1,5 do 3 kg, dok kontrolna grupa pacijenata nije zabelžila nikakvo povećanje telesne težine.

Izvor: Espreso
Foto: healthblow.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter