Izvor:
07.09.2018 u 13:23
0

SAVRŠENA ZAŠTITA: Krastavci štite krvne sudove!

Novo istraživanje je utvrdilo da krastavac ima antiinflamatorna svojstva koja štite unutrašnji sloj krvnih sudova od upala izazvanih bakterijskim agensima.

Više savremenih istraživanja ukazuje da je upravo upala endotelijuma (unutrašnjeg sloja krvnih sudova) jedan od glavnih uzročnika kardiovaskularnih oboljenja i šloga, a da značajnu ulogu u toj upali igraju bakterije, često nastanjene u usnoj duplji, koje mogu da je izazovu. Na Univerzitetu Bolonja su odlučili da isprobaju delovanje nekih tradicionalnih sastojaka tzv. “narodne medicine” na upale, konkretno krastavca. Pošli su od činjenice da se krastavac u ajurvedskoj medicini vekovima tradicionalno koristi da ublaži kožne probleme, kao što su opekotine od sunca i upale. Obavili su eksperiment sa ciljem da provere da li vodeni, odnosno etanolni ekstrakt krastavca može da ublaži štetni uticaj lipopolisaharida na endotelijalne ćelije krvnih sudova. Lipopolisaharidi su inače komponente ćelijske opne bakterija koje obično izazivaju snažnu imunu reakciju, time i upalu, u organizmima životinja i ljudi.
Rezultati koje su dobili su jasno pokazali da je ekstrakt krastavca ublažio upalnu reakciju endotelijalnih ćelija izazvanu (bakterijskim) lipopolisaharidima, napisali su istraživači u članku koji je objavljen u časopisu BMC Complementary and Alternative Medicine, što je svakako značajno imati u vidu kada se radi o prevenciji, ali i lečenju kardiovaskularnih oboljenja.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter