Izvor:
07.09.2018 u 13:29
0

NAJČEŠĆA STOMAČNA TEGOBA: 6 skrivenih uzroka nadimanja!

Nadimanje izaziva previše vazduha i gasova koji su zarobljeni u organima za varenje. To je jedna od najčešćih stomačnih tegoba u čitavom svetu, a evo koje stvari kojima često ne pridajemo značaj mogu tome da doprinesu.

Žvaćete žvakaće gume. Kad žvaćete žvake, nenamerno gutate dodatni vazduh, što doprinosi nadimanju. Ali to nije sve. Većina žvakaćih guma, čak i one bez šećera, sadrži šećerne alkohole, kao što je npr. sorbitol, koji dodatno izazivaju nadimanje.
Pijete napitke na slamčicu. Mada ovo može da izgleda naivno, svako usisavanje tečnosti kroz slamčicu usisava i vazduh koji dospeva u organe za varenje i time izaziva nepotrebno nadimanje.
Gutate hranu bez mnogo žvakanja. Poznata je činjenica da varenje hrane počinje već u ustima. Tu se ona meša sa pljuvačkom i posebnim enzimima koji razlažu hranu. Ako gutate hranu bez mnogo žvakanja, otežavate da se ona svari u želucu i crevima, što može da dovede do dodatnog stvaranja gasova. Osim toga, kad brzo jedete, verovatno progutate i dosta vazduha. Dakle, poželjno je jesti svesno, polako i više žvakati hranu.
Hrčete noću. Ne samo hrkanje, nego i disanje na usta tokom noći može da dovede do pojačanog nadimanja! Ako se ujutru osećate više naduti nego uveče, verovatno je to bio razlog.
Unosite previše biljnih vlakana. Biljna vlakna su zdrava i preporučljiva, to je istina, ali su istovremeno nesvarljiva i izazivaju gasove. Ukoliko naglo povećamo količinu voća, povrća, integralnih žitarica u svojoj ishrani u želji da se hranimo zdravije, time ćemo opteretiti organe za varenje koji nisu navikli da imaju posla sa toliko vlakana, što će neizostavno dovesti do dodatnog nadimanja. Osim toga, priličan broj prerađenih namirnica je “obogaćen” biljnim vlaknima kako bi se učinile zdravijim, a ta dodata vlakna su još teža za stomak. Dakle, ako hoćete da povećate količinu namirnica bogatih biljnim vlaknima u svojoj ishrani, uradite to postepeno, tokom nekoliko nedelja.
Često ste u stresu. Posredno, stres nas često navodi da brzo jedemo i gutamo hranu, dok istovremeno ometa rad organa za varenje, tako da će to najverovatnije dovesti do povećanog nadimanja. Dakle, ako znate neku tehniku relaksacije da smanjite stres, vrlo je verovatno da ćete time smanjiti i nadimanje.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter