HODANJE - VAŠ DOPRINOS ZDRAVOM ŽIVOTU: Evo zašto je pešačenje korisno za vaše zdravlje!

 

Hodanje je definitivno najjednostavniji, najprirodniji i najjeftiniji oblik kretanja kojim se možemo suprotstaviti svim neželjenim posledicama tzv. "sedim na stolici" načina života te korisno doprineti održavanju ili poboljšanju svoga zdravlja.

Moderan način života nas vrlo često prisiljava da malo vremena provedemo u kretanju "na sopstveni pogon". Takav način života s minimalnim kretanjem obeležen sedenjem na radnom mestu i kod kuće pred televizorom, završi se preuranjenim degenerativnim promenama koje zahvataju našu telesnu muskulaturu, zglobove i kosti.

S obzirom da naše telo nije kreirano za pretežno "sedeći" način života, već je predodređeno za kretanje, nužno je da sami pokušamo da nešto učinimo kako bi posledice ovog nezdravog načina života bile što manje.

Bez obzira na životnu starost, hodanjem ćemo sačuvati i poboljšati mišićnu snagu, pokretljivost, funkcionisanja krvotoka, respiratornog sistema kao i digestivni sistem. Telesnom aktivnošću smanjićemo vrednosti šećera i masnoća u serumu, a takođe ćemo usporiti proces osteoporoze.

Fizička aktivnost vrlo povoljno deluje i na naše duševno zdravlje - sklonost depresiji biće znatno umanjena.

Zašto je hodanje zdravo?

Hodanje ima niz pozitivnih uticaja na naš organizam kao što su:

  • Jačanje muskulature, posebno mišića nogu
  • Poboljšanje cirkulacije krvi
  • Smanjenje i održavanje telesne težine
  • Povećanje respiratornog i kardiološkog kapaciteta
  • Smanjuje stres, nemir i napetosti
  • Poboljšanje rada digestivnog sistema

Je li je svako hodanje rekreativno?

Hodanje po gradu zbog kupovine u svakom slučaju ne možemo smatrati rekreativnim hodanjem. Za rekreativno hodanje moraju biti ispunjeni sledeći uslovi: hodanje mora biti dovoljno brzo i mora trajati dovoljno dugo (najmanje 30 minuta kretanja na dan).

Srbija danas
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost