Izvor:
29.09.2018 u 15:40
0

BILJKE KAO LEK: Preventivna svojstva crnog kima!

Flavonoidi koje sadrži crni kim (Nigella sativa) mogu da smanje rizik od raka i inhibiraju rast tumora, pokazalo je novo istraživanje.

Iz ranijih istraživanja je već poznato da timokinon, flavonoid koji se nalazi u semenkama crnog kima, može da ublaži upale i inhibira rast tumora. Sada su istraživači Univerziteta Mansura iz Egipta izveli eksperiment da utvrde koliko crni kim može da deluje in vivo, na miševima obolelim od raka.
Istraživači su podelili eksperimentalne životinje na pet grupa, od kojih su dve dobijale timokinon – jedna dve nedelje pre eksperimenta, druga tokom trajanja eksperimenta.
Rezultati su pokazali da timokinon zaista smanjuje napredovanje tumora kod miševa, tj. oni su bili nešto manji u grupi koja je tretirana timokinonom nego u kontrolnoj grupi. Međutim, ono što je posebno interesantno, jeste da je prethodna, tj. preventivna primena timokinona dala bolje rezultate nego primena timokinona kada se bolest već razvije.
U celini, ovo istraživanje je pokazalo da timokinon ima antikancerogena svojstva koja su efikasna u prevenciji raka; jednostavno rečeno, uzimanje crnog kima može da efikasno smanji rizik od nastanka raka.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter