Izvor:
30.03.2018 u 20:15
0

POGORŠAVAJU ZDRAVLJE: Farmaceutski lekovi mogu da predstvaljaju zdravstveni rizik!

Istraživači Državnog univerziteta Ohaja i Djuk univerziteta utvrdili su da je ekspanzija farmaceutske industrije u 30 zemalja povezana sa pogoršanjem zdravlja!

"Rezultati ovog istraživanja su nas iznenadili", prokomentarisao je prof. Hui Ženg, glavni autor ovog istraživanja. "Ovo nije prvo istraživanje koje ukazuje da farmaceutski lekovi mogu da predstavljaju zdravstveni rizik. Ali ovo je prvo istraživanje koje je utvrdilo da sam rast farmaceutske industrije može biti povezan sa pogoršanjem, umesto poboljšanjem opšteg zdravlja."
Medicinska industrija je širom zapadnog sveta od sredine 20. veka doživela ogromnu ekspanziju. Međutim, dosad nije istraživano da li je ta ekspanzija zaista u celini doprinela javnom zdravlju.
Da bi to utvrdili, prof. Ženg i prof. Linda Džordž sa Djuk Univerziteta proučili su podatke iz 30 zemalja, uključujući i SAD, koje su članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Posebno su obratili pažnju kako je rast raznih grana medicine bio povezan sa zdravljem opšte populacije između 1981. i 2007. godine. Oni su tražili vezu između razvoja mediicine i očekivane dužine života prilikom rođenja, očekivane dužinom života muškaraca i žena u 65. godini i smrtnosti usled svih uzroka. U sve to su uračunali i povezanost društvenih, ekonomskih i demografskih parametara sa zdravstvenim parametrima.
Na kraju, utvrđeno je da je povećano ulaganje u medicinu i sve veća specijalizovanost medicine bila povezana sa rastom sva tri pokazatelja očekivane dužine života, i sa smanjenjem opšte smrtnosti.
Međutim, povećanje prodaje lekova i veća količina potrošenog novca u farmaceutskoj industriji bili su povezani sa smanjenjem očekivane dužine života kod žena od 65 i više godine, kao i sa povećanom smrtnošću. I to nije bio jedini negativan rezultat povezan sa rastom industrije lekova. "Utvrdili smo", izjavio je Ženg, "da kako farmaceutska industrija raste, tako se smanjuje pozitivan uticaj specijalizacie u medicini na zdravlje opšte populacije".
Iako ovo istraživanje ne može da objasni zašto rast farmaceutske industrije negativno utiče na zdavlje populacije, prof. Ženg kaže da bi se moglo pretpostaviti da je "možda u pitanju toksičan efekat lekova, možda lekarska praksa prepisivanje lekova, ili zloupotreba lekova od strane pacijenata, ili nešto povezano sa marketinškom strategijom farmaceutske industrije, ili kombinacija svih tih faktora".

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter