Izvor:
02.10.2018 u 16:41
0

NAUČNICI TVRDE: Ova procedura otkriva bolest u ranoj fazi i povećava šanse za izlečenje!

Veliki broj naučnika širom sveta vode neprestanu bitku protiv opasne bolesti.

Tečna biopsija može da otkrije 10 vrsta karcinoma u ranoj fazi, istakli su američki naučnici koji tvrde da bi ovaj metod mogao u budućnosti da smanji slučajeve pojave tumora.

Test pokazuje znakove raka otkrivanjem malih delova DNK koje ćelije tumora ispuštaju u krv. Kako navode naučni portali, test je pokazao izuzetno dobre rezultate kod karcinoma jajnika i gušterače, iako nije reč o velikom uzorku.

Naučnici se nadaju da će test postati deo pregleda kojim doktori mogu da otkriju rak kod pacijenta.

– Ovo bi mogao da postane sveti gral istraživanja raka, otkrivanje teško izlečivih bolesti u ranoj fazi kada ih je lakše lečiti, istakao je lekar Erik Klejn, glavni autor studije iz Instituta za onkologiju u Klivlendu.

Istraživanje u kojem su učestvovali i naučnici sa Univerziteta Stenford predstavljeno je i na konferenciji Američkog društva kliničke onkologije u Čikagu. Istraživači veruju da bi ovaj test mogao da dovede do velike stope preživljavanja pacijenata i da dramatično može da poveća produktivnost medicinske prakse.

Tečna biopsija je najpreciznija u otkrivanju raka gušterače, jajnika, jetre i žuči. U istraživanju je učestvovalo više od 1.600 ljudi, od kojih 749 nije imalo rak tokom istraživanja, a 878 su imali postavljenu dijagnozu. Bolesti su pronađene kod četvoro od petoro obolelih.

Test je sa nešto manjom verovatnoćom otkrio limfom i melanom i to u 77 i 73 odsto slučajeva, a karcinom debelog creva otkriven je kod dva od tri pacijenta. Rak pluća otkriven je kod 59 odsto pacijenata, a glave i vrata kod 56 odsto.

U istraživanju je u 90 odsto slučajeva otkriven rak jajnika, mada je uzorak bio mali, dok je uspešnost otkrivanja raka debelog creva iznosila 66 odsto. Potrebno je još istraživanja kako bi se ovi testovi uveli kao mera predostrožnosti i ranog otkrivanja raka.

Izvor: Telegraf
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter