Izvor:
04.10.2018 u 11:01
0

PREVENCIJA NA VREME: Evo kako da izbegnete jesenju prehladu!

Sezona gripa i prehlade je na horizontu, tako da ćemo sa vama podeliti najkorisnije savete o izbegavanju bakterija!

Kada temperature počnu da se smanjuju, počinjemo sve više zagrevati zatvorene prostorije. A kada je u prostoriji toplo, stvaramo idealno okruženje za reprodukciju bakterija, pa smo samim tim podložniji infekcijama u hladnijim mesecima.

Postoji više od 200 različitih virusa i velika je verovatnoća da se svaki čovek izbori sa najmanje jednom ili dve prehlade godišnje. Grebanje i bol u grlu i suvi kašalj često su prvi znaci praćeni curenjem nosa, zamorom i gubitkom apetita. Respiratorne infekcije izazvane virusom gripa utiču na 15 procenata populacije svake godine. Za razliku od prehlade, simptomi gripa su daleko gori – ekstremni umor i bol u celom telu praćen temperaturom.

Otkrivamo vam top 9 saveta za sprečavanje virusa i gripa:

Jedite voće

Tačnije, potrebno je pojesti pet porcija voća u toku dana. Svakog dana trebalo bi da konzumirate najmanje pet porcija različitog voća i povrća, jer su odlični za poboljšanje imunološkog sistema. Na primer, jednu breskvu ili tri kajsije/šljive.

Takođe se možete zaštititi od bakterija tako što ćete konzumirati veću količinu luka. Poznati po svojim antivirusnim, antibakterijskim i antiinflamatornim osobinama, luk može pomoći u borbi protiv infekcija. Ako vam se ne sviđa beli luk u prirodnom obliku, dostupan je i u obliku kapsula i tableta kao dodatak ishrani.

Ostanite hidrirani

Pijte dosta vode, pogotovo ako provodite puno vremena u zagrejanom području ili ste već postali bolesni zbog prehlade ili gripa. Ne samo da ćete zadržati svoje telo hidriranim, već će voda pomoći da operete telo od toksina. Pijte najmanje 1,5 l vode (ili nezaslađenog čaja) dnevno.

Pazite na unos alkohola

Ograničite potrošnju alkoholnih pića. Prekomerni unos alkohola može dovesti do nedostatka vitamina u telu, što može uticati na imunološki sistem i sposobnost tela da se bori protiv infekcija.

Dosta spavanja

Spavanje je prirodan način da okrepite telo. Ako se ne osećate najbolje, pomozite svom telu odlaskom u krevet.

Pijte čaj

Zeleni čaj je jedan od najbogatijih izvora antioksidanata, tako da je odličan za prevazilaženje zimskih problema i poboljšanje imunološkog sistema.

Odvojite vreme da se opustite

Kada je vaše telo pod stresom, podložniji ste virusnim infekcijama koje izazivaju kašalj, prehladu i grip, pa budite mirni i ostanite zdravi. Probajte jogu ili tehnike opuštanja kako biste smirili svoje misli.

Ne dodirujte svoje lice

Virusi se najčešće nalaze na rukama, a zatim ulaze u telo kroz oči, nos ili usta. Smanjite rizik od prehlade kroz redovno pranje ruku. Da biste se oslobodili mikroorganizama, temeljno perite ruke sapunom i toplom vodom najmanje 15 sekundi.

Ostanite aktivni

Vežba je odličan način za jačanje imunološkog sistema, pa pokušajte da budete aktivni najmanje 30 minuta dnevno, tri puta nedeljno.

Higijena

Kada brišete nos, koristite maramice za jednokratnu upotrebu i odmah je bacite. Ovo će smanjiti šanse za širenje bakterija.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter