Izvor:
07.10.2018 u 21:18
0

SAČUVAJTE SE I OJAČAJTE IMUNITET: Ovim navikama odbranite se od svih virusa!

Dva puta u godini, u proleće i jesen, trebalo bi pojačano uzimati vitaminske dodatke ishrani.

Tako kaže nutricionista Sandra Marić Bulat.

– Već sad bi trebalo početi s unosom vitamina jer kad se razbolite, tad je već kasno.

Ona napominje da hranom ne možemo uneti potrebne vitamine i minerale jer je suviše prerađena, a način na koji je pripremamo poništava njihovo delovanje.

Miks za svaki dan

Da biste svaki dan dobili potrebnu dozu vitamina i minerala te na prirodan način ojačali imunitet i telu osigurali energiju, izmiksajte kivi, narandžu, pola limuna, pola banane i žlicu meda, savetuje Sandra Marić Bulat i dodaje:

– Ako ste ljubitelj voća i povrća, ovom napitku za jačanje imuniteta dodajte i šaku zelenoga lisnatog povrća koje je bogato mineralima, a koje u kombinaciji s vitaminima iz voća čini odličnu kombinaciju za imunitet. Možda nije najukusniji ali će učiniti čuda za vaše zdravlje.

Moć vitamina B

Riboflavin, poznatiji kao vitamin B2, pomaže telu da hranu pretvori u energiju. Dobar izvor vitamina B2 su sve vrste obogaćenoga hlebaa i žitarice, a ima ga i u mlečnim proizvodima, zelenom povrću, ribi i mesu peradi. Manjak vitamina B2 može izazvati raspukline na uglovima usana, neprestane upale grla, osipe na koži, ljubičastu boju jezika i preosetljivost na svetlo.

Vitaminom C protiv infekcija

Najbolji izvor vitamina C su citrusi, crvena paprika, brokuli, spanać, paradajz, krompir, kupus i kivi. Ovaj antioksidans ima vrlo važnu ulogu u sprečavanju infekcija dok manjak vitamina C može izazvati slabokrvnost, ispadanje zubi, bolove u zglobovima, spor proces izlečenja i gubitak kose.

Snaga cinka

Cink pomaže u održavanju jakog imunološkog sistema. Ima ga u mesu, ribi, grahu, celovitim žitaricama, jemenkama bundeve, gljivama i pivskom kvascu. Pušenje i prekomerno pijenje alkohola negativno utiču na nivo cinka u telu.

Napitak za zdrav početak dana

Limun je sjajan izvor vitamina C. On pomaže u borbi protiv virusa i jača imunitet, svako jutro natašte dobro je popiti pola limuna isceđenog u čašu mlake vode. Ovaj napitak čisti telo od toksina (ispire usnu šupljinu koja je vrvi bakterijama te tako popravlja dah) i potiče normalan rad probave.

Barem 45 minuta šetajte

Vitamin D pomaže pri apsorpciji i očuvanju razine kalcijuma i fosfora u telu koji su vrlo važni za zdrave kosti. Izvori vitamina D su mleko, riblje ulje, maslac i žumanjac. Potrebnu dozu vitamina D možete dobiti i tako da provedete što više vremena na vazduhu i suncu.

Ko često vežba, ređe je bolestan

Dobra fizička kondicija, što znači velik kapacitet srca i pluća, temelj je jakog imunološkog sistema koji će se uspešno boriti s bakterijama i virusima. Zato bi svaki član porodice trebao odabrati neki oblik rekreacije i posvećivati joj se barem dva puta nedeljno.

Izvor: Espreso
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter