DOBRO OBRATITE PAŽNJU: Ovo su znaci da imate problema sa srcem!

Glasno hrkanje možda nije samo iritantno vašem partneru, već je i znak spavačke apneje. Ovo je poremećaj kada osoba prestane da diše na nekoliko trenutaka tokom spavanja. Često se povezuje sa srčanim problemima i povećanim rizikom od prestanka rada srca.

Srce je mišić koji pumpanjem snabdeva svaki organ potrebnom količinom krvi. Ljudsko telo ne može da preživi bez rada srca. Potrebno je oko 7 minuta da telo umre kada srce prestane da pumpa krv, a bolesti srca su jedan od najčešćih razloga smrti.

Ateroskleroza je jedan od najčešćih krivaca srčane insufijencije. Kada se "masne ploče" stvore unutar arterija srcu postaje teško da pumpa krv kroz sužene krvne sudove.

Ponekada srce izgubi sposobnost da kuca normalnim ritnom i da poboljša cirkulaciju krvi. Postoji mnoštvo zdravstvenih problema i navika koje mogu proizvesti aritmiju. Najčešći od njih su dijabetes, pušenje, genetske abnormalije na srcu, droge, alkohol i ateroskleroza.

Pored ovoga postoje brojni srčani problemi poput infekcija, valvularne bolesti, kardiomiopatija itd, koji mogu biti opasni po život.

Obratite pažnju na ove simptome kako biste otkrili da vaše srce ne radi normalno:

1. Neprijatan osećaj u grudima

Počećemo sa najčešćim simptomom. Osećaj bola, pritiska i neugodnosti u grudima je često znak problema sa srcem. Ovaj osećaj može biti normalan tokom fizičke aktivnosti i rešićete ga se odmorom. Međutim, ako bol počinje naglo i praćen je umorom, mučninom i vrtoglavicom, vreme je da odmah posetite lekara.

2. Gorušica

Jednjak je organ koji povezuje vaša usto i grlo sa stomakom, a nalazi se relativno blizu srca. Zbog toga je moguće da pomešate bolove u stomaku sa neprijatnim bolovima srca.

3. Hrkanje

Glasno hrkanje možda nije samo iritantno vašem partneru, već je i znak spavačke apneje. Ovo je poremećaj kada osoba prestane da diše na nekoliko trenutaka tokom spavanja. Često se povezuje sa srčanim problemima i povećanim rizikom od prestanka rada srca.

4. Mučnina

Postoji mnogo razloga zbog kojih možete da se osećate loše. Ali, nekoliko studija je pokazalo da žene imaju veću verovatnoću da osete mučninu i povraćanje kao predznak srčanog udara.

5. Natečene noge

Srce koje ne radi dobro ne može da efektivno da pumpa krv i tako uklanja višak tečnosti. Kao rezultat, vaši zglobovi i stopala mogu da postanu velika i natečena.

6. Nejednaki otkucaji srca

Verovatno ste primetili da vam srce brže kuca kada ste nervozni. Trebalo bi da znate da preskakanje otkucaja i nejednak srčani ritam mogu ukazivati na atrijalnu fibrilaciju. Ova prilično česta aritmija može značajno povečati šansu od srčanog udara.

 

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Twitter/ZenopaLtd, Dijeta i zdravlje

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Glamur
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live