Izvor:
02.08.2018 u 06:58
0

KADA GLAVA ZABOLI: Migrene povezane sa usnim bakterijama!

Bakterije iz usne duplje možda igraju ključnu ulogu u pokretanju napada migrene, utvrdilo je novo istraživanje dva univerziteta.

Tim naučnika sa Univerziteta Čikago i Univerziteta Kalifornija ispitao je podatke iz američkog projekta ispitivanja crevne flore i identifikovalo bakterije prisutne u 172 oralna uzorka i 1996 uzoraka iz creva. Utvrđeno je da u oralnim uzorcima osoba koje pate od migrene ima znatno više bakterija koje smanjuju količinu nitrata u poređenju sa ljudima koji ne pate od migrene.
Nitrati su jedinjenja koja se nalaze u zelenom lisnatom povrću, ali i u lekovima za srčana oboljenja; u usnoj duplji bakterije ih razlažu do nitrita, koji se dalje konvertuju u azot-oksid. Azot-oksid je snažan vazodilatator koji pomaže da se prošire krvni sudovi i poboljša cirkulacija krvi.
Ovo istraživanje je, po rečima samih istraživača, po prvi put pokazalo potencijalnu vezu između bakterija koje smanjuju količinu azot-oksida i migrena, pošto tih bakterija ima mnogo više u ustima ljudi koji pate od migrene. Naravno, potrebna su dalja istraživanja da se ova veza razjasni. Ostaje takođe i da se razjasni da li bi veći unos nitrata pomogao da se generiše veća količina azot-oksida kod obolelih od migrene i tako ublaže migrenozni napadi.
Migrena nije naivno stanje, pošto može da bukvalno osposobi čoveka da normalno funkcioniše. Između šest bolesti koje su okarakterisane kao one koje najviše onesposobljavaju čoveka, migrena je na trećem mestu.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter