GORA OD PUŠENJA, DIJABETESA I SRČANIH BOLESTI: Smesta izbacite ovu naviku! (foto)

 

Do sada se mislilo da vežbanje pozitivno utiče na zdravlje i dugovečnost, ali najnovije istraživanje pokazalo je da je mnogo bitnije od toga. Studija doktora Vaela Jabera pokazala je da sedenje lošije utiče na ljude od pušenja, dijabetesa ili srčanih bolesti.

- Slaba fizička spremnost, odnosno loši rezultati na traci za trčanje ili testovima povezanim s vežbanjem, nose lošiju prognozu za obolevanje od hipertenzije, dijabetesa ili pušenja - rekao je za CNN Jaber. 

- To stanje bi moglo da se gleda kao bolest koja ima svoj lek - vežbanje - kaže Jaber. Istraživanje je sprovedeno na 122.007 pacijenata koji su odrađivali testove na traci za trčanje od 1991. godine do 2014. godine. 

 - Kardiovaskularne bolesti i dijabetes su najskuplje bolesti u SAD-u. Više od 200 miliona dolara godišnje trošimo na lečenje ovih bolesti i njihovih posledica. Umesto da plaćamo tolike iznose, trebalo bi da se ljudi podstiču da vežbaju - kaže on i dodaje da je još jedan važan rezultat istraživanja povezanost fitnesa s dugovečnošću. 

Iako su se stručnjaci dugo bojali da oni koji previše vežbaju imaju veći rizik od smrti, pokazalo se da to nije tačno. 

- Ne postoji nivo vežbanja koji vas izlaže većem riziku od smrti. Čak i oni koji puno vežbaju imaju manju stopu mortaliteta - zaključeno je. 

Vežbanje je pokazalo dobrobit kod svih uzrasta pa i kod žena i muškaraca.

B92
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost