Izvor:
22.10.2018 u 12:32
0

GORA OD PUŠENJA, DIJABETESA I SRČANIH BOLESTI: Smesta izbacite ovu naviku! (foto)

Do sada se mislilo da vežbanje pozitivno utiče na zdravlje i dugovečnost, ali najnovije istraživanje pokazalo je da je mnogo bitnije od toga. Studija doktora Vaela Jabera pokazala je da sedenje lošije utiče na ljude od pušenja, dijabetesa ili srčanih bolesti.

– Slaba fizička spremnost, odnosno loši rezultati na traci za trčanje ili testovima povezanim s vežbanjem, nose lošiju prognozu za obolevanje od hipertenzije, dijabetesa ili pušenja – rekao je za CNN Jaber.

– To stanje bi moglo da se gleda kao bolest koja ima svoj lek – vežbanje – kaže Jaber. Istraživanje je sprovedeno na 122.007 pacijenata koji su odrađivali testove na traci za trčanje od 1991. godine do 2014. godine.

– Kardiovaskularne bolesti i dijabetes su najskuplje bolesti u SAD-u. Više od 200 miliona dolara godišnje trošimo na lečenje ovih bolesti i njihovih posledica. Umesto da plaćamo tolike iznose, trebalo bi da se ljudi podstiču da vežbaju – kaže on i dodaje da je još jedan važan rezultat istraživanja povezanost fitnesa s dugovečnošću.

Iako su se stručnjaci dugo bojali da oni koji previše vežbaju imaju veći rizik od smrti, pokazalo se da to nije tačno.

– Ne postoji nivo vežbanja koji vas izlaže većem riziku od smrti. Čak i oni koji puno vežbaju imaju manju stopu mortaliteta – zaključeno je.

Vežbanje je pokazalo dobrobit kod svih uzrasta pa i kod žena i muškaraca.

B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter