Izvor:
23.10.2018 u 10:56
0

NADA IPAK POSTOJI: Muškarci mogu da se izleče od steriliteta?

Muškarci koji imaju medicinsku dijagnozu da ne mogu da postanu biološki očevi imaju šansu da se to ipak dogodi zahvaljujući pionirskom poduhvatu koji se radi u Velikoj Britaniji i koji daje jednom od petorice šansu da dobije dete.

Procene govore da u Britaniji živi oko 300.000 muškaraca sa ekstremno niskim ili nultim brojem spermatozoida odnosno ne mogu imati biološku decu ili zbog nedovoljnog broja spermatozoida ili postoji blokada u jednom od tubusa kojima sperma putuje.

Nova tehnika, koja se nudi u pet specijalnih bolnica širom te zemlje, podrazumeva hirurško uklanjanje malog dela testisa, manje od milimetra širokog i izvlačenje pojedinačnih ćelija spermatozoida zaglavljenih unutra.

Od presudnog značaja za uspeh nove procedure, nazvane MicroTESE, je specijalizovani mikroskop koji povećava cevi u testisima do 20 puta i pomaže hirurgu da pronađe spermu.

Doktor Čana Džejsen iz bolnice Imperial koledž u Londonu koji obavlja ovu proceduru, kaže da su mnogi muškaraci, njegovi pacijenti, rekli da ne mogu da imaju decu, ali da tim postupkom između 10 i 30 odsto njih je dobije.

S procedurom MicroTESE, hirurzi znaju da li su uspešno izvadili spermu u roku od dva sata, što znači da parovi ne treba da čekaju rezultate.

Dve nedelje pre operacije, pacijentima se daje doza seksualnog hormona FSH za povećanje proizvodnje sperme. Zatim, u toku postupka, urolog pravi sitno rezanje u skrotumu, omogućavajući pristup testisima.

Hirurg ih zatim ispituje pod super magnetnim mikroskopom, identifikujući cevi u kojima se sperma pravi. Oni koji su otečeni najverovatnije sadrže spermu i seku se pomoću minijaturnih instrumenata.

Rez se širi unazad, dok drugi urolog obavlja biopsiju na uklonjenom tkivu i izvlači svu spermu koja se "zaglavila" u cevima.

Sva pronađena sperma se odmah zamrzava.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter