NIJE SAMO SEKSUALNIM PUTEM: Četiri načina na koja možete da se zarazite polno prenosivim bolestima!

 

Ove svakodnevne aktivnosti deluju potpuno bezopasno, ali su zapravo izvor bakterija i glavni prenosioci raznih virusa, pa bi trebalo voditi računa o tome kako ih koristimo. I naravno, nikada ih ne delite sa drugima.

Ovo su 4 glavna prenosioca virusa:

Balzami za usne

Balzami za usne, grožđane masti, ruževi, ali i cigarete su nešto što isključivo treba da koristiti samo vi i nikako da ih pozajmnjujete od drugih ili drugima, piše Cosmopolitan.hr.

Vlažni peškiri

Seksualno prenosive bolesti zapravo su bakterije i virusi i lako se množe na vlažnim predmetima, a peškir je svakako jedan od njih. Baš poput balzama, uvek se pobrinite da uz sebe imate svoj peškir nećete deliti ni sa kim. Postoji velika opasnost od zaraze trihomonijazom koja je sve samo ne prijatna vaginalna bolest.

Solarijum

Osim što narušavaju zdravlje kože, ova mesta idealno su tlo za polno prenosive bolesti. Ako ste mislile da će UV zračenje u solarijumu uništiti sve bakterije, prevarile ste se. HPV virus će sasvim sigurno preživeti, a prenosi se kontaktom kože na kožu ili preko zaraženog objekta. Donji veš u solarijumu neće vas previše zaštititi jer virus humanog papiloma može živeti i na prstima i drugim delovima tela. Ako baš nikako ne možete bez solarijuma, birajte isključivo one salone koji su provereni, čisti i vode računa o higijeni i merama opreza.

Žileti

Koliko god da vam je frka, a pred nosom vam stoji žilet vaše sestre ili cimerke - ne posežite za njim! Tokom brijanja, na koži se stvaraju sitna oštećenja i posekotine koje predstavljaju otvorena vrata za viruse! Putem krvi koja se zadržala na površini žileta brijača koji ste upravo pozajmili od druge osobe lako možete u svoj krvotok preneti seksualno prenosivu bolest poput hepatitisa B.

Srbija danas
Foto: Arhiva 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vesti



Podeli novost

HappyTV

Petak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Kviz: Soba sreće
22:00 Parovi - Vruća stolica
02:30 Parovi - Live