SUPER BAKTERIJA STAFILOKOKUS EPIDERMIS: Živi na ljudskoj koži i postaje imuna na lekove!

Veliki neprijatelji našeg zdravlja žive na samoj površini naše kože.

Bakterija koja živi na koži svakoga od nas mutirala je protiv lekova i može da izazove veliki broj infekcija nakon hiruških intervencija, upozoravaju naučnici.

Bakterija je slična superbakteriji MRSA koaj je već odavno otporna na antibiotike. Strafilokokus epidermis živi, obično bez negativnog uticaja, na koži svakoga od nas, ali može da se unese u organizam i posle operacije i da izazove ozbiljne infekcije.

Naučnici su identifikovali mnogo opasnije forme bakterije na koži ljudi koji su dobili infekciju posle operacije. Bakterija stalno pronalazi nove načine da opstane na površini kože svakog od nas, a vrste otporne na lekove i veoma opasne mogu lako i brzo da se prošire.

- Strafilokokus epidermis je smrtonosni patogen. Još uvek se klinički ignoriše jer se veoma često pretpostavlja da je u pitanju zaraza preko laboratorisjkih instrumenata i prihvata se kao rizik koji sa sobom nosi svaka intervencija. Postoperativne infekcije mogu da budu veoma opasne i smrtonosne, rekao je profesor Sem Šepard.

Kako bi se sprečilo umiranje od ove opasne bakterije neophodno je utvrditi koji su to pacijenti najugroženiji i primeniti najstrože mere higijene kod njih.

Mali broj zdravih pacijenata nosi ovu bakteriju na svojoj koži, pa rizikuju da se inficiraju nakon operacije. Ukoliko se nešto ne preduzme, postoji opasnost da se bolest proširi na svetskom nivou i učini postoperativne infekcije teško izlečivim običnim antibioticima. Ovakve infekcije se teško dijagnostikuju, pa postoji nada da geni koji su povezani sa ovom bolesti mogu da ukažu na to ko je izložen većem riziku.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Instagram/printscreen/eterna_centar

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Kviz: Soba sreće
22:00 Parovi - Vruća stolica
02:30 Parovi - Live