MAK ZA GRČEVE U STOMAKU: Prava riznica zdravlja!

Mak sadrži mnoštvo minerala, jod, mangan, magnezijum, cink, bakar, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe. Bakar reguliše stvaranje eritrocita, crvenih krvnih zrnaca. Kalijum, koji se nalazi u maku je veoma bitan za kontrolu srčanog rada i prevenciju oboljenja kardiovaskularog sistema.

Sadrži i nezasićene masne kiseline, pre svega linolnu i oleinsku kiselinu, tiamin, riboflavin, lecitin, kao i enzime koji poboljšavaju rad gastrointestinalnog trakta, varenje i stimuliše izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane.

Mak sadrži veliku količinu antioksidantnih materija koje pre svega imaju preventivno dejstvo kada su u pitanju zapaljenska oboljenja, ali i maligna oboljenja svih tkiva organizma. Može smanjiti bolove i tegobe reumatizma, ubrzati proces zarastanja zapaljenskih procesa i rana na koži.
Takođe može pomoći u zaštiti kardiovaskularnog sistema, regulisanja krvnog pritiska i zgrušavanja krvi.

Mak se može koristiti i za opuštanje mišića, protiv bolova, kod problema sa spavanjem, za iskašljavanje i lečenje grčeva u stomaku. Minerali i vitamini maka ublažuju razdražljivost, stres, podstiču koncentraciju i raspoloženje.

Možemo praviti zdrave sirove kolače od mlevenog maka, tako što pomešamo mak i mlevene urme i oblikujemo u kuglice koje možemo uvaljati u kokos ili mlevene lešnjake.
Takođe je veoma ukusna sirova torta od maka koja se sastoji iz dva sloja. Podloga su mleveni orasi ili bademi i mlevene urme a u fil ide mleveni mak, suvo grožđe, neki prirodni zasladjivač i ulje od kokosa.

Što se tiče kvaliteta, nadaleko je čuven makedonski mak ili afion po kome je Makedonija bila poznata.

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Kviz: Soba sreće
22:00 Parovi - Vruća stolica
02:30 Parovi - Live