Izvor:
04.12.2018 u 15:11
0

ZIMI STE STALNO UMORNI: Problem je u nedostatku ovog vitamina, ali postoji rešenje!

Ukoliko ste se pitali zašto se osećate slomljeno i bezvoljno tokom zime, odgovor leži u dve stvari.

Prva je nedostatak fizičke aktivnosti, trčanje, šetnja, bilo koje fizičke aktivnosti koja pokreće telo i čini da se osećamo dobro. Druga stvar se odnosi na nedostatak vitamina D koji dobijamo kada vreme provodimo na suncu, a sunca na žalost manje ima u toku zimskih dana.

Ova dva faktora su povezana tako što vitamin D zapravo stimuliše želju za fizičkim pokretom, a u nedostatku istog ne postoji volja, a ni snaga za fizičkom aktivnošću.

Naučnici su otkrili da ispitanici sa najvišim nivoom vitamina D ima značajno više sposobnosti od onih sa nižim nivoom ovog vitamina. Ovi rezultati su značajni, ali ostaje da se detaljnije provere kliničkim ispitivanjima kako bi se potvrdila ova veza.

Veza između fizičke spremnosti i vitamina D!

Utvrđeno je da veza između vitamina D i treninga važi i za muškarce i za žene, bez obzira na starosnu grupu, etničku pripadnost, indeks telesne mase, kao i činjenicu da li su pušači, da li imaju hipertenziju ili dijabetes.

Pošto na sunce ne možemo uticati, najbolje je da vitamn D nadoknadite preko namirnica koje ga sadrže.

Dakle, ako ne želite da nedostatak sunca i vitamina D utiče na vašu sposobnost za trening, uvedite hranu bogatu vitaminom D kao što je sir, jaja, tunjevina, skuša, losos. A možete i da rezervišete odmor na nekoj sunčanoj destinaciji, pa nadoknadite i napunite rezerve ovog vitamina!

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter