PREPOZNAJTE SIMPTOME NA VREME: Predupredite srčani udar!

 

Simptomi srčanog udara mogu se pojavit ipar dana pre samog udara, a neke možete uočiti i posle pola godine. 

Umor

Neuobičajeni umor jedan je od glavnih simptoma koji ukazuju na predstojeći srčani udar. Žene su sklonije da kažu da imaju ovakve simptome nego muškarci. 

Opis: Fizička ili mentalna aktivnost nije razlog vašeg umora i povećava se do kraja dana. Ovaj je simptom prilično je jasan i neće proći neprimetno. Ponekad je iscrpljujuće obavljati jednostavne zadatke, poput nameštanja kreveta ili tuširanja.

Bol u trbuhu

Bolovi u trbuhu, mučnina u želucu, osećaj nadutosti ili nervoze u trbuhu neki su od najčešćih simptoma. Podjednako je verovatno da će se pojaviti i kod žena i muškaraca.

Opis: Bolovi u trbuhu pre srčanog udara epizodne su prirode, nestaju i vraćaju se u kratkom vremenu. Fizička napetost može da ih pogorša. 

Nesanica

Nesanica je takođe povezana sa povećanim rizikom od srčanog ili moždanog udara, a češća je kod žena. Nesanica često uključuje visok stepen anksioznosti i odsutnosti.

Opis: Poteškoće se odražavaju na san i  buđenje bez alarma.

Kratkoća daha

Kratkoća daha snažan je osećaj tako da ne možete udahnuti. Često se javlja kod muškaraca i žena do šest meseci pre srčanog udara. To je obično znak upozorenja o zdravstvenom stanju.

Opis: Osećate kao da nemate dovoljno vazduha  i vrtoglavica vas hvata. 

Opadanje kose

Gubitak kose smatra se još jednim vidljivim pokazateljem rizika od bolesti srca. Najčešće utiče na muškarce iznad 50 godina, ali neke žene takođe mogu spadati i u rizičnu grupu. Ćelavost je takođe povezana sa povećanim stepenom hormona kortizola.

Opis: Obratite pažnju na gubitak dlake sa samog vrha glave.

Neujednačen puls 

Preskakanje srca ili aritmije često su praćeni napadima panike i anksioznosti, posebno među ženama. Pojavljuje se neočekivano i to u dva oblika: aritmija (nepravilna srčana frekvencija) i tahikardija (povećana brzina otkucaja srca). 

Opis: Nepravilno kucanje srca traje 1 – 2 minute. Ako ne prolazi, osećate vrtoglavicu i ekstremni umor. Pozovite lekara odmah.

Prekomerno znojenje

Neobično ili preterano znojenje rani je znak upozorenja na srčani udar. Može se dogoditi u bilo koje doba dana ili noći. 

Opis: Simptomi slični gripu, vlažna koža ili znojenje koje se javlja bez obzira na temperaturu tela ili telesno naprezanje. Čini se da je znojenje veće noću. 

Bol u prsima

Muškarci i žene imaju bol u prsima u različitim intenzitetima i oblicima. Kod muškaraca se ovaj simptom odnosi na najvažnije rane znakove predstojećeg srčanog udara koje ne bismo smeli da zanemarimo. Sa druge strane,pojavljuje se kod samo 30 posto žena.

Opis: Bol u prsima može se proširiti u jednoj ili obema rukama (češće levoj), donju čeljust, vrat, ramena ili trbuh. Može imati trajni ili privremeni karakter.

 

Kurir
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Glamur
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live