EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE: Neophodno sprovesti vakcinisanje i ojačati program skrininga!

Udruženja ginekologa - onkologa Srbije saopštilo je danas, povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, da je neophodno sprovesti vakcinisanje i ojačati program skrininga, u cilju promene crne statistike umiranja i oboljevanja od te bolesti.

Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po oboljevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, pokazuju poslednji podaci Evropske mreže registara za rak, navodi se u saopštenju. 

Izazivač ovog tumora je humani papiloma virus (HPV) koji u sebi ima skoro 2/3 svetske populacije. 

Jedini efikasan i bezbedan način da se spreči širenje i, na duge staze, iskorenjivanje ovog virusa jeste vakcina protiv HPV-a kao primarna prevencija i organizovani skrining na rano otkrivanje raka grlica materice kao mera sekundarne prevencije, dodaje se u saopštenju.

- Godišnje izgubimo oko 600 žena koje su nečije majke, kćerke, sestre, i to zbog karcinoma koji je moguće sprečiti. Apeli lekara iz struke usmereni su ka organima odlučivanja i kompletnoj javnosti za otpočinjanje programa preporučene imunizacije protiv oboljenja izazvanih HPV za decu školskog uzrasta kao i osnaživanje programa skrininga. To vidimo kao najefikasniji način da stanemo na put crnoj statistici oboljevanja. Vakcina treba da bude primarni, a skrining tokom života sekundarni i obavezni vid prevencije - upozorava prof. dr Aljoša Mandić, predsednik Udruženja ginekologa - onkologa Srbije.

Vakcina protiv HPV se u svetu koristi već skoro 12 godina i tokom praćenja vakcinacije u zemljama koje su počele proces imunizacije, uočena je visoka bezbednost i efikasnost vakcine, pa je Svetska zdravstvena organizacija kategorisala vakcinu kao ekstremno bezbednu. 

Imunizacija se o trošku državnog zdravstvenog osiguranja već nekoliko godina sprovodi u mnogim zemljama u svetu i zemljama našeg regiona kao preporučena vakcina za dečake i devojčice u tinejdžerskom uzrastu. 

- Vakcina protiv HPV koja se primenjuje od 2006. godine više nije novost. Ona je postala standard prevencije u ozbiljnim zdravstvenim sistemima - kaže dr Mandić.

Srbija je i dalje bez vakcine protiv oboljenja izazvanih HPV, ali je i slab odziv žena na redovne ginekološke preglede u okvoru sekundarne prevencije, navodi se u saopštenju.

Iako naša zemlja već 13 godina aktivno učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, trenutno se mali broj žena odaziva na redovne ginekološke preglede u okviru organizovanog skrininga. 

Iako je još 2017. godine donet novi Program imunizacije u Srbiji gde je ova vakcina postavljena u kategoriju preporučenih, imunizacija protiv oboljenja izazvanih HPV nije počela.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/printscreen/@eBranicevo

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Provodadžija
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Čađava mehana
21:20  Provodadžija
22:20  Sudbine
23:20  Novajlije reality