NAUČNICI OTKRIVAJU: Vakcina sprečava razvoj kancera!

 

Broj žena pozitivnih na dva tipa humanog papilloma virusa (HPV) koji su odgovorni za oko 70 posto slučajeva raka grlića materice u svetu, smanjen je za više od 30 procenata od uvođenja vakcine, preneo je Dejli mejl.

Nova studija Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkriva da je reč o HPV tipovima 16 i 18, i da se pad beleži i kod nevakcinisanih žena, što naučnici dovode u vezu sa "kolektivnim imunitetom”. 

Istraživački tim kaže da rezultati ohrabruju i da se očekuje još veći pad, kako se tinejdžerke, mlade žene, pa čak i dečaci, budu odlučili na vakcinaciju. 

HPV je povezan je sa brojnim vrstama raka - uključujući rak prostate, grla, glave i vrata, rektuma i raka grlića materice.

- Skoro svi seksualno aktivni pojedinci će dobiti HPV u nekom trenutku svog života, ali kod većine HPV infekcija prolazi sama od sebe bez lečenja - rekao je glavni autor studije Nensi Meklang. 

Kako je objasnila, ako HPV infekcija ne nestane, ona može izazvati promene u ćelijama koje se vremenom razvijaju u ranu grlića materice, nazvanu cervikalni prekancer. 

- Pekanceri grlića materice omogućavaju nam da posmatramo uticaj HPV vaccine na rak grlića materice, koji može decenijama da se razvij - rekla je ona. 

Istraživači su analizirali više od 10.000 uzoraka prikupljenih od žena između 18 i 39 godina od 2008. do 2014. godine. Utvrđeno je da se broj žena koje su bile pozitivne na HPV iz godine u godinu sve više smanjivao. To se odnosi i na žene koje su se vakcinisale ali i na one koje nisu. 

Meklangova objašnjava da je jedan od razloga što su vakcinisane žene bile pozitivne na HPV 16 i 18 je to što su bile inficirane pre vakcinacije u ranim 20-im godinama, nakon što su već postale seksualno aktivne.

B92
Foto: Arhiva 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost