Izvor:
25.03.2019 u 21:18
0

OPREZ: Uočite prve simptome demencije!

Alchajmerova bolest, inače progresivno oboljenje mozga koje karakteriše gubitak pamćenja, jedan je od najčešćih oblika demencije. Najnovije naučne procene ukazuju da bi do 2020. godine u svetu moglo biti 43 miliona obolelih, do 2040. godine 81 milion, do 2050. godine više od 115 miliona dementnih. Stručnjaci zbog toga ističu sve veću potrebu da se prvi znaci demencije uoče na vreme, kako bi se bolest bar delom usporila.

Prvi simptom koji se pojavljuje obično je zaboravanje nedavnih događaja, dok se sećanjima na ranija dešavanja još dobro vlada, pa se prvi simptomi demencije obično pogrešno pripisuju staračkoj zaboravnosti.

Uz zaboravljanje onoga “što se dogodilo juče”, osoba obično ima i česte promene u ponašanju, čas je depresivna, čas bezrazložno izuzetno vesela sa napadima smeha.

Vremenom se javljaju i poteškoće oko orijentacije u vremenu i prostoru, a tad je demencija već uznapredovala. Obolela osoba ne može da se seti koji je datum, mesec pa čak ni godina, a može se dogoditi da zaluta i u “do juče” dobro poznatom okruženju.

Nelečena demencija začas može da napreduje, pa se tako naprečac dogodi da osoba ne prepozna ni svoje ukućane i članove porodice, da počne da ispoljava strah od nepoznatih, da izmišlja nestanak nekih ličnih predmeta, i optužuje druge za krađu.

Već u toj fazi gotovo da ne ostaje mesta za mogućnost da demencija ne bude prepoznata, jedino ako se simptomi ignorišu, zanemaruju, ili briga o osobi koja ulazi u zaboravnost nije na prihvatljivom nivou, nego je više prepuštena sama sebi.

Zbog demencije se i kod do tada vrlo urednih osoba javljaju problemi s održavanjem svakodnevne higijene, a kako bolest napreduje, osoba je sve manje u mogućnosti da sklopi smislenu rečenicu.

I jedan organski simptom može da bude znak Alchajmerove bolesti, a to je problem sa vidom. Iako se kod starijih osoba poteškoće s vidom inače pripisuju karakteristikama starenja, prema studiji objavljenoj u stručnom američkom časopisu o epidemiologiji, slabljenje vida može biti još jedan od ranih simptoma demencije u kasnijim fazama života. Osobe u trećem životnom dobu koje imaju slab vid, imaju od pet do 10 puta veći rizik od obolevanja od Alchajmerove bolesti ili drugih oblika demencije u periodu od 8,5 godina posle pogoršanja vida, kažu naučnici.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pexels.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter