Izvor:
01.04.2019 u 11:19
0

REŠITE PROBLEME SA NADUTOŠĆU? Obavezno se rešite loših navika!

Jedete usput

Ponekad užurbana jutra znače da jedete usput, na putu do posla, recimo, ili dok se spremate kod kuće. Ali, brzo jedenje itekako može da bude uzrok nadusti, a činjenica je da ćete tako usput brže jesti.

– Ako jedete doručak dok se oblačite ili već izlazite na vrata, to može da dovede do nadutosti kasnije tokom dana – kaže stručnjak za zdravlje Kejleb Beki. "Doručak na brzinu telo onemogućava da prati unošenje hrane i da pošalje signal mozgu".

Sprečite to tako što ćete izdvojiti pet-deset minuta da sednete i na miru doručkujete.

Ne pijete dovoljno vode

Hidracija je jako važna, čak i rano ujutro. Ako imate naviku da odjurite iz kuće, a da pre toga niste popili barem šolju vode, to može da pogorša probleme sa nadutošću.

– Manjak vode ujutru može da dovede do nadutosti kasnije tokom dana. Slabije varenje se povezuje sa nadutošću, zato je preporučljivo da ujutru popijete vodu kako biste pokrenuli sistem za varenje – kaže Beki.

Budite se previše rano

Pošto nadutost može da bude i simptom PMS-a, važno je da imate takve jutarnje navike koje će smanjiti te simptome. Spavanje je jedna od tih važnih navika.

– Spavanje je jako važno za dobro zdravlje, mentalno i fizičko, posebno dve nedelje pred menstruaciju – kaže ginekolog dr Šeri Ros. Zato se potrudite da spavate dovoljno – u periodu pred menstruaciju ne bi bilo loše da legnete malo ranije ili ustanete kasnije nego inače, da biste sprečili nadutost.

Ne krećete se dovoljno

Ustajete iz kreveta, idete na posao prevozom ili automobilom, vraćate se umorni, pa legnete da odmorite… Ova žurba zbog koje se ne krećete dovoljno može da pogorša nadutost.

– Vežbanje je često od pomoći kod mnogih simptoma PMS-a i grčeva tokom menstrualnog ciklusa – kaže dr Ros.

– Endorfin i serotonin ublažavaju bol i stres – dodaje ona, ističući da kratka šetnja, džogiranje ili jutarnja joga mogu potencijalno da spreče nadutost.

Unosite "pogrešne" namirnice

Određene namirnice, iako vrlo nutritivne i zdrave, mogu da dovedu do nadutosti ako ih jedete ujutru. To posebno važi ako za doručak jedete dosta povrća.

– Namirnice koje uzrokuju nadutost su pasulj, brokoli, kupus i karfiol – kaže dr Ros. Dakle, možete da ih jedete, ali nije baš pametno da ih jedete ujutru.

Sipate mleko u kafu

Znaci intolerancije na laktozu mogu da budu mnogo suptilniji nego što mislite. To je i razlog zašto vam ne bi palo na pamet da je jutarnja kafa sa mlekom uzrok vaše nadutosti…

– Intolerancija na laktozu češće pogađa žene i čest je uzrok nadutosti – kaže dr Ros. Pokušajte da izbegavate mleko nekoliko dana i proverite da li će se nadutost smiriti.

Uzroci nadutosti mogu da variraju od osobe do osobe, ali izmena nekih jutarnjih navika može da vam pomogne da utvrdite da li je u tome problem.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter