Izvor:
16.05.2019 u 07:57
0

KOLIKO SE PUTA DNEVNO SETITE ZDRAVLJA VAŠIH KOSTIJU: Ovo su saveti kako da ih sačuvate!

Naše kosti su jako važne, prvenstveno za naše kretanje, potom i za dobro držanje i opšte zdravlje organizma. Uglavnom ih se setimo kada se javi neki problem- bole nas, slomimo ili nagnječimo kost, hrkavica se tanji, i tada nastaju veće nevolje. Upravo te nevolje je potrebno sprečiti na vreme. Nikad nije prerano ili prekasno da se pobrinete za zdravlje svojih kostiju. Sledeći koraci mogu vam pomoći da poboljšate njihovo zdravlje:

Vežbajte. Kosti postaju jače uz vežbanje ili bilo koj fizičku aktivnost, baš kao i mišići. Najbolje vežbe za zdrave kosti su one koje kombinuju vežbe opterećenja i dinamike, kao što su šetnja ili brzi hod, penjanje uz stepenice, dizanje tegova, ples. Pokušajte da vežbate na bilo koji način minimum bar 30 minuta svakog dana, a ako ste u formi i malo duže.

Sprečite nezgodne padove. Nezgodni padovi mogu dovesti do preloma kostiju, naročito kod osoba koje imaju osteoporozu. Ali, većina takvih padova može se sprečiti. Osigurajte svoj dom zbog potencijalno opasnih mesta za pad, kao što su tepisi ili loše osvetljenje. Povećajte ravnotežu i snagu svakodnevnim šetnjama ili brzim hodom, i bavljenjem aktivnostima kao što su joga ili ples.

Unosite namirnice bogate kalcijumom i vitaminom D. Dobri izvori kalcijuma uključuju mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti. Preporučeni izvori vitamina D uključuju žumance, morsku ribu, džigericu i mleko. Bez obzira koliko ishrana bila pravilna, nekim osobama će možda biti potrebni i dijetetski suplementi, kako bi dobili dovoljno kalcijuma i vitamina D. Voće i povrće takođe doprinose ostalim hranjivim sastojcima, koji su važni za zdravlje vaših kostiju.

Izvori kalcijuma

Tofu sir (obogaćen kalcijumom)

Sojino mleko (obogaćeno kalcijumom)

Zeleno lisnato povrće ( brokoli, brusnica, kelj, senf)

Kineski kupus

Pasulj /mahunarke

Tortilje

Sardine / losos

Morski plodovi

Sok od pomorandže (obogaćen kalcijumom)

Pica

Hleb

Koštunjavo voće

Mlečni proizvodi (mleko, sir, jogurt)

Trudite se da pratite zdrav životni stil. Izbegavajte pušenje, a ako pijete alkohol, ne pijte previše.
Razgovarajte sa svojim doktorom o zdravlju vaših kostiju i potencijalnim pregledima, ako su neophodni. Proverite vaše faktore rizika, i da vam je potreban
test gustine kostiju. Vaš lekar vam može preporučiti odgovarajuće preparate, kako bi sprečili gubitak koštane mase, i smanjili šanse za prelom kostiju.

  1. prevencija svih faktora rizika preporučuje se K2D3 dijetetski suplement, za pravilnu mineralizaciju kostiju i očuvanje integriteta koštanog sistema, koji istovremeno štiti i zglobove.

K2D3 povećava resorpciju kalcijuma iz hrane i omogućava njegovo pravilno iskorišćavanje. Na taj način, K2D3 omogućava da više kalcijuma bude na raspolaganju kostima, povećava ugradnju kalcijuma u kost i sprečava dugoročno opasne kalcifikacije zglobova i različitih organa.

Više o zaštiti vaših kostiju pročitajte više OVDE.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter