Izvor:
16.05.2019 u 15:07
0

OČISTITE IH SVAKE VEČERI: Slušalice mogu ozbiljno da naruše vaše zdravlje!

Slušalice danas koriste skoro sve generacije. Gde god da se okrenete, bilo u prevozu, pošti ili na ulici, videćete nekog s ovim malim uređajem u ušima. Međutim, koliko god da su zabavne i diskretne, sa njima treba biti oprezan. Čak pojedina istraživanja pokazuju da oni koji koriste slušalice u uvetu imaju 40 odsto više bakterija od osoba koje ih ne koriste.

Dr Aleksandar Vujović, specijalista otorinolaringologije, otkriva da slušalice mogu da budu štetne iz više razloga.

One su same po sebi nehigijenske, pa dugotrajan pritisak na kožu zvukovoda, koja je nežna i tanka, može da izazove upalne procese koji su uglavnom veoma bolni i neprijatni – kaže dr Vujović.

Zato bi trebalo da ih očistite svake večeri.

Jačina zvuka se meri u decibelima i takva oznaka nije upisana na današnjim emiterima zvuka, tako da ukoliko ne čujete sagovornika koji vam se obraća dok slušate neki sadržaj pomoću slušalica možete smatrati da je zvuk glasani da ne prija vašem uvu.

Svaki zvuk koji čujete u tišini ili u svakodnevnom okruženju, a koji ne dolazi spolja, već je produkt vašeg uva, a ima formu bubnjenja, šuštanja, zvonjenja je pokazatelj da vaše uvo trpi. Naravno ova simptomatologija može nastati i iz brojnih drugih razloga, a ne samo zbog slušalica – ističe dr Vujović i dodaje da mu se u praksi sporadično javljaju mlađi pacijenti sa oštećenjem sluha koji je izazvan jakim zvukom.

Ako se ovaj trend nastavi, otorinolaringolozi će u perspektivi imati pune ruke posla ali, kako naš sagovornik kaže, bez mnogo mogućnosti da pomognu jer oštećenja sluha jakim zvukom prave nepopravljiva oštećenja. Tako da ne biste slušalice zamenili slušnim aparatima stavite malo prst na dugme volume minus.

Izvor: Srbija danas
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter