Izvor:
20.05.2019 u 12:24
0

OBRATITE PAŽNJU: Ovo su navike koje usporavaju vaš metabolizam!

Došlo nam je proleće i vaš organizam se sigurno polako budi. Verovatno već imate neke ideje o planovima za leto, ali nikako da se pokrenete- ni vi, ni vaš metabolizam. Poslednja stvar koju želite, je da vašem telu otežate sagorevanje kalorija. Otkrivamo koje su to stvari i navike koje usporavaju vaš metabolizam.

Pod konstantnim ste stresom

Stres ima bezbroj negativnih efekata – od kojih jedan uzrokuje da naša tela metabolišu hranu sporije. Prema svteskim istraživanjima, stres pojačava nivo hormona koji stimulišu centar apetita, i dovodi do poznate potrebe za prejedanjem i jako kaloričnom hranom.

Preskačete doručak

U jutarnjoj žurbi uvek preskačete doručak ili uzmete nekoliko zalogaja na brzinu. Tako samo kažnjavate telo jer ga ostavljate telo bez hranljivih sastojaka. Vaš metabolizam traži mali podsticaj za brže sagorevanje kalorija, jer kada ne jedete, naše telo se pretvara u zatvoren sistema- ne otpušta kalorije, već ih zadržava do sledećeg unosa hrane. Nutricionisti savetuju da doručkujte u roku od sat vremena, ili čak bolje, u roku od 15 minuta nakon buđenja.

Ne spavate dovoljno

Top of Form

Gubitak sna može povećati rezistentnost na insulin, što dovodi do visokog nivoa šećera u krvi. Istovremeno može poremetiti nivo hormona koji utiču na vaš metabolizam. Premalo sna povećava nivo kortizola, koji je povezan sa skladištenjem masti. Da bi telo dobro obavljalo svoj posao i ubrzalo metabolizam, preporuka je da spavate sedam do devet sati svake noći.

Niste dovoljno hidirani

Svaki ćelijski proces u našem telu zavisi od vode, tako da smanjena hidratacija može značajno da uspori metabolizam. Kada ste dehidrirani, imate manje energije za sve: hodanje, vožnju biciklom ili bilo koju drugu aktivnost koja sagoreva kalorije.

Ne pijete kafu? Razmislite…

Top of Form

Istraživanja pokazuju da je konzumiranje umerenih količina kafe (do tri dnevno) korisno za organizam: smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, određenih neuroloških poremećaja, pa čak i dijabetesa tipa 2. Kofein se veoma brzo apsorbuje u krvotok, ubrzava srčani rad i obezbeđuje metabolički podsticaj u umerenim količinama.

  1. Promo (Unsplash)

Ne vežbate

Postoje ljudi koji jednostavno nemaju interesovanja za bilo kakvo dizanje tegova ili pumpanje mišića. I to je u redu. Ali, ako ste u potpunosti fizički neaktivni vaš metabolizam će se usporiti, a evo i zašto: mišićno tkivo je izvor vašeg bržeg metabolizma. Kada vežbate, stopa metabolizma, koja predstavlja broj kalorija koje vaše telo koristi da održi srčane otkucaje, plućnu aktivnost i sve ostale neophodne funkcije koje održavaju naše telo zdravim, se povećava. Stoga, što više mišića imate, to vam je brži metabolizam i više kalorija sagorevate.

Da biste ubrzali vaš metabolizam, uneli značajne promene u vaš način ishrane i života, posetite prvu online akademiju za zdravo mršavljenje, koja vam nudi mesečni plan ishrane i treninga u cilju postizanja idealne težine i opšteg poboljšanja vašeg zdravlja. OVDE saznajte kako da postanete i ostanete vitki, i kako da zdravo smršate.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter