PROMENE NA GRUDIMA ZBOG KOJIH MORATE HITNO LEKARU: Četiri stvari koje otkrivaju RAK DOJKE!

 

Lekar vrši neke testove koji mogu uključiti mamogram, ultrazvuk, biopsiju ili kombinaciju ova tri i određuje da li je to bol kancerogenog porekla.

Veoma je važno da žene redovno proveravaju svoje grudi kod kuće, jer ćemo samo tako moći da znamo kada nešto nije u redu sa našim grudima.

Naravno, promena na dojci nije jedini upozoravajući znak za rak dojke. Dakle, na koje simptome bi trebalo obratiti pažnju?

Promenjen izgled kože

Hrapavija površina kože, koja je lisnata i zadebljala može biti znak raka dojke. U nekim slučajevima rak dojke blokira kanale koji se protežu od unutrašnjosti do spolja, uzrokujući promene na površini kože, što može učiniti da koža na grudima izgleda kao kora pomorandže.

Promenjen izgled bradavica

Neke vrste raka dojke izazivaju preokret ili povlačenje bradavice ka unutra. Obično je to zbog toga što izraslina u grudima menja oblik same dojke. U nedavnoj studiji, 7% žena sa dijagnostikovanim rakom dojke prijavilo je abnormalnost bradavica.

 

 

Iscedak iz bradavice

Još jedan abnormalni znak može biti iscedak iz bradavice, koji nije mleko. Iscedak iz bradavice, u većini slučajeva, srećom, nije znak raka, ali se ipak preporučuje hitna poseta lekaru, pogotovo ako imate curenje bez dodirivanja bradavice i ako je iscedak krvav.

Oticanje i crvenilo

Inflamatorni karcinom dojke često počinje crvenom, upaljenom kožom, pošto ćelije raka zatvaraju krvne sudove kroz koje teče limfna tečnost.

 

Glossy
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Provodadžija
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Novajlije reality
13:55  Vesti
14:10  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Čađava mehana
21:00  Provodadžija
22:00  Sudbine
23:00  Novajlije reality