LEKARI SAVETUJU: Kako da naučite dete da guta lekove?

 

Izlazite iz lekarske ordinacije sa podužom listom lekova koje vaše dete treba da pije. Međutim, kada stignete kući, nastaju problemi. Kako da postupite? U suštini, lekovi nisu komplikovani za konzumiranje, jednostavno se gutaju i većina proizvoda za decu u obliku je sirupa koji ima prijatan ukus.
Kada detetu dajete lek, važno je da ono zauzme sedeći položaj, kako lek ne bi krenuo “pogrešnim putem”, a zatim da mu stavite pipetu u usta i istisnete tečnost. Ako nemate pipetu, možete upotrebiti špric (bez igle naravno!). Ne preporučujemo vam da stavljate lek u flašicu pošto deca često ne popiju svu tečnost iz flašice, pa ne možete znati koja je količina leka dospela u organizam.

Dosta nežnosti i upornosti
Kada je dete staro oko godinu dana, ono svesno žvaće i guta i često nastupa faza odbijanja i protivljenja. Ponekad postaje prava noćna mora naterati ga da proguta lek. Sve do detetove 6-7 godine teško mu je objasniti važnost terapije, pa morate biti veoma strpljivi i uporni. Nikako vam ne savetujemo da mu začepite nos i da ga tako naterate da otvori usta, a to takođe može da bude i opasno ako se dete uspaniči. Naš savet je da ne dramatizujete: neka tih dana uzimanje leka postane rutina, kao pranje zuba jer će na taj način dete shvatiti da je to sastavni deo higijene.

Bolje je uz voćni napitak
Može vam pomoći poneko lukavstvo. Što je napitak hladniji, slabije se oseti njegov ukus i lakše se guta. Stavite lek u sok koji ima jači ukus (grožđe, kruška ili jabuka) i dete neće znati da je lek pomešan sa napitkom i rado će ga popiti. Ako treba da mu stavite nekoliko kapi leka u uvo, prethodno pipetu zagrejte rukom. I, na kraju, nezaobilazni crtani film – ako je dete zaoklupljeno crtaćem, manje će se buniti i pre će popiti lek.

 

Lepota i Zdravlje
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Čađava mehana
21:20  Provodadžija
22:20  Sudbine
23:20  Novajlije reality