Izvor:
28.05.2019 u 17:02
0

OVSENE PAHULJICE: Zašto ovo spada u SUPERHRANU!

Ovsene pahuljice se često preporučuju kao glavni sastojak hranljivog i zasitnog doručka, kao i zdravih slatkiša koje povremeno možete jesti bez griže savesti. Zašto se o ovsu neretko govori kao o superhrani?

Ovas predstavlja odličan izvor vlakana (naročito beta-glukana), kao i vitamina (posebno B-grupe), minerala (mangana, gvožđa, cinka, selena i fosfora) i antioksidansa.

Kada je reč o pozitivnim efektima po zdravlje, više istraživanja je pokazalo da ovas pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Za ovaj efekat na holesterol zaslužni su beta-glukani, vlakna rastvorljiva u vodi, koja usporavaju apsorpciju masti i holesterola iz hrane.

Vlakna rastvorljiva u vodi koja ovas sadrži zaslužna su i za duži osećaj sitosti budući da ova vlakna usporavaju pražnjenje želuca i podstiču lučenje hormona sitosti. Na ovaj način ovas pomaže u kontroli apetita i regulaciji telesne težine.

Izvor:doktor.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter