Izvor:
29.05.2019 u 09:37
0

REŠAVAMO DILEMU: Zašto se dijareja javlja češće kod dece nego kod odraslih?

Svima nam je poznato koliko dijareja (proliv) može neprijatna pojava, i kod odraslih, a posebno kod dece. Dijareja kod dece je često način da se njihovo telo tako oslobodi od bakterija. U većini slučajeva, dijareja javlja se sa blažim simptomima, i nestaje u roku od nekoliko dana. Simptomi dijareje kod dece su najčešće proliv, groznica, mučnina, povraćanje, grčevi i dehidratacija.

Neki od najčešćih uzroka dečje dijareje su:

  • Virusi

Predstavljaju najčešći uzrok dečje dijareje. Simptomi infekcije virusnim gastroenteritisom često uključuju povraćanje, proliv, stomačne tegobe, glavobolju i groznicu.

  • Lekovi

Antibiotici posebno mogu izazvati dijareju kod dece, tako da se uz njihovu primenu obavezno propisuje i probiotik.

  • Trovanje hranom

Bakterija salmonela takođe izaziva dijareju kod dece. Simptomi se obično pojavljuju brzo, mogu uključivati povraćanje i proliv i imaju tendenciju da nestanu u roku od 24 sata.

  • U ostale uzroke dijareje se ubrajaju sindrom iritabilnog kolona (nervozna creva), Kronova bolest, alergije na hranu i celiakija.

Kako reagovati u slučaju dijareje kod deteta?

Kao prvo, važno je sprečiti gubitak tečnosti. U slučaju odojčadi i male dece, potrebno je uključiti dodatne količine majčinog mleka i napitke za oralnu rehidrataciju, jer voda nema dovoljno natrijuma, kalijuma i drugih hranljivih materija kako bi bezbedno rehidrirala vrlo malu decu. Starija deca mogu piti skoro sve što vole da nadoknade izgubljenu tečnost, mada se preporučuje voda i nezaslađeni blagi čajevi.

U slučaju da antibiotici izazovu dijareju vašeg deteta, obavezno konsultujte svog doktora, koji može da preporuči smanjenje doze leka, promenu ishrane, dodavanje probiotika ili prelazak na drugi antibiotik. Istraživanja pokazuju da samo određene vrste probiotika mogu efikasno pomoći u olakšanju dijareje izazvane antibiotikom.

Bulardi® Probiotik Junior je jedini probiotik koji može da se koristi u kombinaciji sa apsolutno svim antibioticima. On reguliše poremećeni crevni balans i zaustavlja dijareju u rekordnom roku, a u 60% slučajeva sprečava ponovnu pojavu infekcije Clostridium difficile koja je najčešće izazvana prekomernom upotrebom antibiotika. Takođe, Bulardi® Probiotik Junior ne sadrži alergene mleka, kao ni magezujum-stearat, za koji se spekuliše da može biti toksičan, tako da je bezbednost primene ovog preparata za decu potpuno osigurana.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter